TYB KONYA ŞUBESİNDE EVLİYA ÇELEBİ ANILDI

TYB KONYA ŞUBESİNDE EVLİYA ÇELEBİ ANILDI

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinde Evliya Çelebi konulu bir etkinlik düzenlendi. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin Cumartesi etkinliklerinde...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinde Evliya Çelebi konulu bir etkinlik düzenlendi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin Cumartesi etkinliklerinde bu hafta Evliya Çelebi konuşuldu.

TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Durdu tarafından düzenlenen etkinlik TYB Konya Evinde gerçekleştirildi. UNESCO tarafından doğumunun 400. yılı olması ve dünyaca tanınan bir gezgin olması münasebetiyle 2011 yılının Evliya Çelebi yılı ilan edildiğini ifade eden Mustafa Durdu, "Bütün yurt sathında Evliya Çelebi ile ilgili etkinlikler düzenlenmektedir; biz de TYB Konya Şubesi olarak bu konuda iki programı gündemimize almıştık. Birincisini geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdik. Bugün de burada Evliya Çelebi'yi anlamaya çalışacağız." dedi. Programa TYB Konya Şubesi Başkanı Bekir Şahin, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, yazarlar, akademisyenler ve gazeteciler katıldı.

Konuşmacı olarak Prof. Dr. Ali Berat Alptekin'in katıldığı etkinlik, Konya'da âşıklık geleneğini sürdüren Öksüz Ozan (Ahmet Yıldırım) ve oğlu Yağız Ozan (Arif İnan Yıldırım)'ın atışma ve türküleri ile başladı. Daha sonra kürsüye gelen SÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Ali Berat Alptekin, Evliya Çelebi konulu bir konuşma yaptı. Alptekin konuşmasında sık sık Seyahatname'den örnekler vererek geçmiş ile günümüz arasında var olan mekân-kültür bağlarını vurguladı.

Evliya Çelebi'nin 1611 yılında Üsküdar'da doğduğunu belirten Alptekin sözlerini şöyle sürdürdü: "Evliya Çelebi, baba tarafından aslen Kütahyalıdır. İyi bir eğitim almıştır. Medresede okumuş Arapça ve Farsça'nın yanında Rumca'yı da öğrenmiştir. Hafız olan Evliya Çelebi, on dokuz yaşında gördüğü bir rüya sebebi ile seyahat etmeye karar vermiştir. Babası onun öncelikle İstanbul'un bütün yerlerini görüp yazmasını sonra da Bursa, Bilecik, Konya gibi eski başkentlere öncelik vermesini istemiştir. Bu maksada binaen Çelebi de, 17. asır İstanbul'unu bütün ayrıntıları ile yazar."

Seyahatname'de ilginç bilgilerin de olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, "Ahi Evren'in Kırşehir ile ilgisinin bilinmesine rağmen, Seyahatname'de Ahi Evren'in Denizlili olduğu vurgulanır." dedi. Alptekin sözlerine şöyle devam etti: "Evliya Çelebi 52 yaşında Bosna'da bir savaşa katılmış ve donma tehlikesi geçirmiştir. Kendisinin eserinde bildirdiğine göre bu olaydan sonra evlenmemeye karar verir. Yani Çelebi, hayatı boyunca hiç evlenmemiştir. Evliya Çelebi savaşlara da katılıyor. Özellikle Balkanlardaki savaşlarda geri hizmette imam olarak görev yapıyor. Şehitlerin defin işleri ile uğraşıyor. Seyahatname'deki birçok bilgi günümüz araştırmacılarına ışık tutacak cinstendir. Mesela halk edebiyatındaki mani türü 17. asırda aynı isimle vardır; zira Evliya Çelebi Acem Manisi'nden bahseder."

Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde17. yüzyılda Konya kalesinin durumunu da teferruatlı bir şekilde anlattığını ifade eden Alptekin konuşmasına şöyle devam etti: "Evliya Çelebi Konya'ya doğal olarak Akşehir üzerinden gelir ve ilk olarak Akşehir'i gezer ve yazar. Bağlık bahçelik bir yer olarak tavsif ettiği Akşehir'de Nasreddin Hoca'nın türbesini ziyaret eder ve Hoca'nın Timur ile olan meşhur 'Peştamal' fıkrasını da anlatır. Akşehir'den sonra Ilgın'a uğrayan Çelebi, kaplıcalardan bahseder. Konya'ya geldiğinde Mevlâna'dan uzun uzun bahseder. Konya kalesini anlatır. Ereğli'nin meşhur kirazından ve İvriz Çayı'ndan bahseder. Evliya Çelebi yer adlarının kökenleri hakkında da ilginç bilgiler verir. Mesela Ereğli için, 'Eli Eğri şehri fethettikten sonra zamanla Ereğli oldu.' der. 'İbtida Salâ, zamanla İpsala olmuş.' der. İlginç tekerlemeler de yapar: 'İki dükkân bir aşhane, işte Gümüşhane'; Erzincan için 'Etrafı dağ, içerisi bağ.' tabirlerini kullanır. Diyarbakır'da Sinoğlu Camisi ile ilgili olarak Sinoğlu efsanesini anlatır. Van Gölü'ne Van Denizi der. Evliya Çelebi, eserinde at bilgisine de geniş yer verir. At bilimi ile ilgili onlarca terim söyler. Halk hekimliği, düğün ve bayram adetlerini de Seyahatname'de bulmak mümkündür."

Evliya Çelebi'nin üç kıtayı gezip yazdığı Seyahatname'sinin mutlaka okunması gerektiğini belirten Ali Berat Alptekin, nevruz konusunun da eserde geçtiğini belirtti. Konferansın ardından kürsüye gelen Öksüz Ozan ve Yağız Ozan'ın saz, söz ve atışmaları ile etkinlik sona erdi. TYB Konya Şubesinin Prof. Dr. Ali Berat Alptekin'e kitap hediyesini hocaların hocası Prof. Dr. Saim Sakaoğlu takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.