TYB Konya Şubesi'nde MEKÂN İNSAN VE KÜLTÜR konuşuldu

TYB Konya Şubesi'nde MEKÂN İNSAN VE KÜLTÜR konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2014 Kültürel Etkinlikleri'nin bu haftaki konuğu Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Alver'di....

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2014 Kültürel Etkinlikleri'nin bu haftaki konuğu Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Alver'di. İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda düzenlenen programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sekreteri Halil İbrahim Çelik, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.Prof. Dr. Köksal Alver, "Mekân, İnsan ve Kültür" başlıklı konuşmasında hiçbir mekanın içinde bulunduğu toplumun düşünce yapısından bağımsız olamayacağını işaret ederek "İnsan eli mekana değince mekan bir anlam kazanır. İnsanın bir şeye eli değiyorsa onda bütün duyguları, düşünceleri, örf ve adetleri vardır. Tasarım olmadan bir mekân vücuda getirilemez. Ona biçim çizen, bil elbise giydiren insanın kendisidir. Bir ev, bir park, bir kütüphane insan düşüncesinin, içinde bulunduğu kültürün eseridir" dedi.

BALKONLAR HUZUR VERMİYOR
"Biz mekânlarla içli dışlıyız, onlardan bizlere bizden onlar müthiş bir duygu akışı vardır" diyen Alver, insanların zaman ve mekânla mukayyet olduğunu, bundan dolayı içinde bulunulan mekâna o zamanda yaşamış insanların duygu ve düşüncelerini aksettiren eserler vücuda getirdiklerini söyledi. Köksal Alver, şehirlerin de insan düşüncesini yansıtan eserlerden oluştuğunu, vaktiyle bahçeli ahşap ve düz damlı veya çatılı, taş veya kerpiç evlerin yerini şimdi çok katlı binaların aldığını, bu binalara eklenen koca koca balkonların avludaki huzuru veremediğini anlattı. Alver, her bir mekânın kendine özgü bir düşünce yapısı olduğunu, kendine özgü bir hayat akışı olduğunu dile getirdi ve "Umarım mekânın ve zamanın farkına varan bir yaşantımız olur" temennisiyle konuşmasına son verdi. Programın sonunda TYB Konya Şubesi adına Alver'e Katılım Belgesi'ni Prof. Dr. Saim Sakaoğlu takdim etti. Sakaoğlu, hem konuşmacıyı hem de TYB Konya Şubesi'ni tebrik etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.