TYB Konya Şubesi'nde Millî Mücadele Dönemi (Erzurum ve Sivas Kongresi, Misâk-ı Millî) Beyânnâmeleri konuşuldu

TYB Konya Şubesi'nde Millî Mücadele Dönemi (Erzurum ve Sivas Kongresi, Misâk-ı Millî) Beyânnâmeleri konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nde Millî Mücadele Dönemi Beyânnâmeleri konuşuldu. Doç. Dr. Cemal Güven'in konuşmacı olarak katıldığı...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nde Millî Mücadele Dönemi Beyânnâmeleri konuşuldu. Doç. Dr. Cemal Güven'in konuşmacı olarak katıldığı program Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sekreteri Halil İbrahim Çelik, , TYB üyesi yazarlar, akademisyenler, gazeteciler ve öğrenciler ilgi gösterdi. Millî Mücadele Döneminde 30 civarında kongrenin yapıldığının, fakat bunlardan birkaç tanesinin tarih kitaplarında öne çıkarıldığının altını çizen Doç. Dr. Cemal Güven, Erzurum ve Sivas Kongrelerinin 10'ar maddeden oluştuğunu, Mîsâk-ı Millî'nin ise 6 maddeden oluştuğunu söyledi.

MİLLİ MÜCADELE'DE 550 BİN ŞEHİT VERDİK

Beyânnâmelerin bugünkü Türkçeye sadeleştirilmesi halinde anlamlarının çok bozulduğuna dikkat çeken Güven, 16 Mart 1921'de Sovyet Rusya ile imzalanan Moskova Antlaşmasına göre Batum'un Gürcistan'a verildiğini ve bunun sebebinin de Sovyet Rusya'nın dostluğunu ve desteğini kazanabilme mecburiyetinden kaynaklandığını, dışarıda kalan topraklarımızı bizim vermediğimizi, onların aldıklarını söyledi. Doç. Dr. Cemal Güven, "Misâk-ı Millî, o günün şartlarında tırnağımızın tuttuğu yerdir. Birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devleti'nin 2 milyon 850 bin kişiyi silah altına almış, bunlardan 550 bini şehit olmuş, 900 bini yaralanmış, 240 bin kişi hastalıktan vefat etmiş, 103 bin kişi kayıp olmuş, 129 bin kişi de esir düşmüştür. Bunların dışında zorunlu göçe uğrayan, savaş mağduru olan 500 masum Müslim vatandaşımız da rahmetli olmuştur.

KONGRELERE KAÇ KİŞİ KATILDI?

Ülkenin her yerinden kongrelere bin 396 delege katıldığının altını çizen Güven, "Bu önemlidir. İnsanımız Millî Mücadelede bir irade ortaya koymuştur ve bu başarı elini taşın altına koyabilenlerin başarısıdır" dedi. Programın sonunda TYB Konya Şubesi adına Katılım Belgesi'ni Güven'e, TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu takdim etti. Köseoğlu, tarihe olan ilginin memnuniyet verici olduğunu belirterek benzer programlar düzenlemeye devam edeceklerini kaydetti. Güven de TYB Konya Şube Başkanı Köseoğlu'na ve TYB Konya yönetimine, programın düzenlenmesine katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.