TYB Konya Şubesi'nde 'nevruz' konuşuldu

TYB Konya Şubesi'nde 'nevruz' konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, 2013 Kültürel Etkinlikleri'ne bu hafta 'Kültür Coğrafyası İçinde Nevruz' programıyla devam etti. Abdullah Harmancı...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, 2013 Kültürel Etkinlikleri'ne bu hafta 'Kültür Coğrafyası İçinde Nevruz' programıyla devam etti. Abdullah Harmancı ve Aziz Ayva'nın düzenlediği, Selçuk Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Peker'in konuşmacı olduğu programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra SÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, AK Parti İl Başkan Yardımcıları Mustafa Dündar, Yahya Ak, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Prof. Dr. Mikail Bayram, Prof. Dr. Nazmi Bilgin, İl Sosyal Hizmetler Müdür Yardımcısı Cemil Paslı, Otogar Müdürü Ömer Lütfi Ersöz, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler katıldı. Selçuk Peker, "Ecdadımız bu kutlu günü 'yeniden başlanış', 'yeniden doğmak' günü kabul ederek her yıl bahar mevsiminde nevruz gününü milli bayram olarak kutlamışlardır" dedi.

NEVRUZ EMPERYALİST GÜÇLERİN ELİNDEN NASIL ALINMALI?

Nevruzun kültür coğrafyamız içinde önemli bir yeri olduğunu, Türk cumhuriyetlerinin yanı sıra Türk varlığı bulunan topraklarda da nevruzun kutlanmakta olduğunu anlatan Peker, "Hun Türklerinin MÖ 3. yüzyıldaki Mete Han zamanından beri bu günü bayram olarak kutladıkları bilinmektedir. İran kaynaklarında ise Nevruz hakkındaki bilgilere MS 11. yüzyılda rastlanmaktadır. Eğer Nevruz İranlıların bir bayramı olsaydı eski kaynaklarında da yer alırdı. Eğer İran'da da, Hunlarda olduğu gibi milattan önceki yıllarda Nevruz bayramı olsaydı, milattan sonra XI. yüzyıla gelmeden önceki İran metinlerinde de bunların izlerinin bulunması gerekmez miydi?" diye sordu. Bugün Nevruz'un kime ait olduğundan ziyade dünya ve bölge siyasetindeki rolü önemli olduğuna dikkat çeken Peker konuşmasını şu soruyla bitirdi: "O halde asıl soru şu olmalı: Nevruz, onu bir silah gibi kullanan emperyalist güçlerin elinden nasıl alınmalı?" Programın sonunda TYB Konya Şubesi adına katılım belgesini Peker'e Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin takdim etti.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.