TYB KONYA'DA BU HAFTA BALKAN SAVAŞLARI KONUŞULDU

TYB KONYA'DA BU HAFTA BALKAN SAVAŞLARI KONUŞULDU

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi'nde bu hafta "100. Yılında Balkan Savaşları" anlatıldı. TYB Kültürevi bahçesinde gerçekleşen panele Eğitimci...

A+A-
Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi'nde bu hafta "100. Yılında Balkan Savaşları" anlatıldı. TYB Kültürevi bahçesinde gerçekleşen panele Eğitimci Osman Özkan konuşmacı olarak katıldı. Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi(TOSAGEM) Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Biçer, 21. Dönem Konya Milletvekili Hüseyin Arı'nın yanı sıra TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun katıldığı panelde dönemin siyasi, ekonomik ve kültürel şartları konuşuldu.

BU MÜSLÜMANLARIN HUNHARCA KATLEDİLDİĞİ BİR SAVAŞTIR

2012 yılının, Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki varlığını sona erdiren ve bölge ülkelerinin kendi aralarında savaşmasına neden olan Balkan Savaşları'nın başlangıcının 100. yıldönümüne denk geldiğini belirten Eğitimci Osman Özkan, konuşmasına Ömer Seyfettin'in Makedonya'da yaşadığı ve öyküleştirdiği bir hikayeden bahsederek başladı. Yüzyıllık bir aradan sonra bölge ülkelerinde Balkan Savaşları'nın nasıl yorumlandığı, söz konusu savaşların 20. yüzyılın başındaki sonuçlarının ve 21. yüzyıla olan etkilerinin neler olduğunu irdeleyerek sözlerine devam eden Özkan, "Türk tarihçiler özellikle Birinci Balkan Savaşı'nı, Balkanlar'daki Müslüman nüfusun sistemli katledilişinin bir savaşı olarak hatırlıyor" dedi.

SIRBİSTAN OSMANLI'YI YOK ETMEK İSTİYORDU

Sırbistan'ın Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki varlığına son vermek için uğraş verdiğini hatırlatan Özkan, "Sırbistan, Karadağ, Yunanistan ve Bulgaristan, Rusya'nın aracılığıyla aralarında anlaşıp, Ekim 1912'de Osmanlı'ya savaş ilan ederek Birinci Balkan Savaşı'nın yaşanmasına neden oldu. Balkan Savaşları'nın arifesinde Osmanlı devleti iç sorunlar ve dış baskılarla derin bir kriz içindeydi. Bu nedenlerle yeterlince hazırlanamadan savaşa giren Osmanlı'nın yenik düşmesi adeta kaçınılmazdı" diye konuştu.

1913'TE SAVAŞ SONA ERDİ

Birinci Balkan Savaşı'na son veren antlaşmanın 30 Mayıs 1913'te Londra'da imzalandığını belirten Özkan, "Osmanlı Devleti'nin gerisinde bıraktığı geniş toprakların paylaşılmasında Balkanlı müttefikler arasında anlaşmazlık ortaya çıkınca, İkinci Balkan Savaşı'nın temelleri atıldı. Bulgaristan'ın 29-30 Haziran 1913'te Sırbistan ve Yunanistan'a saldırmasıyla başlayan İkinci Balkan Savaşı, 10 Ağustos 1913 tarihli Bükreş Antlaşması ile sona erdi" şeklinde konuştu.

SAVAŞTA 632 BİN MÜSLÜMAN ÖLDÜRÜLDÜ

Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da sadece ağır toprak kaybına uğramadığını, Balkan Savaşları'nın aynı zamanda bölgede yaşayan Türk ve diğer Müslümanlar üzerinde büyük bir kıyımın gerçekleşmesine de yol açtığına işaret eden Özkan şöyle devam etti: "Aslına bakılırsa, 1912'de Osmanlı'ya karşı savaş açan Balkanlar'daki ittifak güçlerinin başlangıçta duyurdukları hedefleri, kısa sürede Müslüman nüfusun katledilmesi ve mallarının talan edilmesi eylemlerine dönüşüverdi. Justin McCarthy'nin verilerine göre; Balkan Savaşları öncesinde, Arnavutluk hariç Osmanlı'nın Avrupa'daki bölümlerinden alınan topraklarda 2,3 milyon Müslüman yaşıyordu. Balkan Savaşları sonrasında bu rakam yüzde 61 oranında eksilerek, 1,4 milyona geriledi. McCarthy'nin tesptilerine göre; bu süreçte 632 bin 408 Müslüman öldü, 812 bin 771'i ise Anadolu'ya göç etti."

ARAMIZDAKİ SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR?

Türkiye'deki tarih kitaplarında bazı milletlerin düşmanlaştırıldığına dikkat çekerek sözlerine devam eden Özkan, "Ben bir eğitimci olarak derslerde öğrencilerime de soruyorum. Konya'da İncil dağıtılsa ne yapardınız? Çeşitli görüşler var ama ağırlıkta aşılanmış düşmanlık öne çıkıyor. Mesela tarih kitaplarımızda Rumlar, Ermeniler hep düşman olarak anlatılıyor. Ama Avrupa'da zamanında birbirleriyle karşı karşıya gelmiş devletler arasında 'Sen de haklısın' şeklinde kampanyalar düzenleniyor. Bunların ülkemizde de uygulanması lazım. Çünkü savaşları hükümetler başlatır, kine düşmanlığa sevkeder, yine aynı hükümetler de bu savaşları ve kini yok edebilir. Bizim de sorunlu olduğumuz milletlerle nasıl ortak noktada buluşuruz, bunu araştırmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Program 21. Dönem Milletvekili Hüseyin Arı'nın, Panelis Osman Özkan'a programa katılımlarından dolayı teşekkür belgesi takdim etmesiyle son buldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.