TYB'DE BU HAFTA ANADOLU SELÇUKLULARI KONUŞULDU

TYB'DE BU HAFTA ANADOLU SELÇUKLULARI KONUŞULDU

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi 2012 Kültürel Etkinlikleri kapsamında bu hafta "Anadolu Selçukluları" konusu ele alındı. Fotoğraf sanatçıları...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi 2012 Kültürel Etkinlikleri kapsamında bu hafta "Anadolu Selçukluları" konusu ele alındı. Fotoğraf sanatçıları İbrahim Dıvarcı, Ahmet Kuş ve Feyzi Şimşek hazırladığı program İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

10 YILIN SONUNDA NEREYE GELDİK?

Anadolu Selçuklu envanterinin tamamını çıkardıklarını belirten İbrahim Dıvarcı, Türkiye'deki 49 il, 110 ilçede ve 300'e yakın köydeki bütün Anadolu Selçuklu eserlerini 2 cilt halinde yayınladıklarını kaydetti. Dıvarcı, "Bu 10 yıl önce başlayan bir projedir. 10 yılın sonunda nereye geldik? Şu anda da 4. defa tekrar basılıyor. Her baskıda da biraz yenilenerek basılıyor. Biz bu projeye başladığımızda Türk Tarih Kurumu bütün Anadolu'da sadece 400 Selçuklu eseri var demişti. Haşim Karpuz hocamız çalışmaya başladı ve eser sayısı 590'a çıktı. Daha sonra yerel tarihçiler ve bu sahada kalem oynatanlarla görüşülerek bu sayı 674'e çıktı" dedi.

TÜRKLERİN ANADOLU'YA GELİŞİ 1071 YILI DEĞİLDİR

Şu anda 18 eser daha eklenerek sayının 692'ye ulaştığını vurgulayan Dıvarcı şu ifadeleri kullandı: "Büyük Türk göçü 1008'de başlıyor ve Anadolu'ya geliş 1058'dir.

Selçukluların Anadolu'ya gelişi 1071 değildir. Malazgirt Zaferi Türk varlığının artık Anadolu'dan çıkarılamayacağının nişanıdır. Konya yaklaşık 238 yıl Anadolu Selçuklu'ya başkentlik yapmıştır. Konya, İstanbul'dan sonra en uzun süre başkentlik yapma şerefine nail olmuş bir şehirdir. Biz bu program için Anadolu Selçuklu mimarisini en iyi anlatabilecek 50 eser seçtik. Büyük Selçuklu olağanüstü devasa yapılar yapmış, aynı medeniyetin Anadolu'daki uzantısı beşte biri kadar küçük yapılar inşa etmiş. Divriği
Ulu Camii ve Alaaddin Camii bunlardandır."

ANADOLU SELÇUKLULARI'NDA 4 BİN 200 ESER VAR

Dıvarcı, Anadolu'nun Selçuklu mimarisinde kendine özgü yeni bir çizgi, yeni bir tarz geliştirdiğini ifade ederken, Anadolu'daki mimarîden etkilenmediğine dikkat çekti.

Anadolu Selçukluları'nın eserlerinin kayıtlara göre 4 bin 200 olduğunu dile getiren Dıvarcı, "Fakat bize ulaşanı maalesef 700 kadardır. Geri kalanına ilk darbeyi Moğollar vurmuş. Türbelerin dışındaki ana yapılara ciddi manada zarar vermişlerdir. Osmanlı bunları korumuş ve tamir etmiş. Savaş dönemlerinde bakımsız kalmış. Bunun en güzel örneği Konya'dır. Ama asıl tahribat 1926-1934 yılları arasında yapılmış. Sadece Konya'da bu yıllarda 90 civarında Selçuklu eseri tahrip edilmiştir. Mesela Mehmet Şerafeddin Bey Türbesi dinamitlenerek yıkılmıştır. Daha birçok önemli yapılar yerle bir edilmiştir. Mesela Nizamiye, Araboğlu, Aslanlı, Kazanlı medreseleri ve Islah-ı Medaris gibi devasa yapılar yıkılmıştır. Elimizde kala 700 eser bile Anadolu Selçuklu'nun ne denli güçlü bir medeniyete sahip olduğunu göstermeye yeterlidir" şeklinde konuştu. Programın sonunda Dıvarcı, Kuş ve Şimşek'e katılım belgelerini Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Haşim Karpuz ve Dr. İbrahim Demirci takdim ettiler. TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu da, Selçuklu medeniyetinin izlerini süren üç sanatçıya teşekkür ederek, çalışmalarının devamını diledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.