TYB'de Edebiyat ve Medeniyet İlişkisi konusuldu

TYB'de Edebiyat ve Medeniyet İlişkisi konusuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesinde bu hafta edebiyat ve medeniyet ilişkisi konuşuldu. Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. Yaşar Aydemir söyleşisinde...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesinde bu hafta edebiyat ve medeniyet ilişkisi konuşuldu. Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. Yaşar Aydemir söyleşisinde edebiyat, medeniyet kavramlarını tanımladıktan medeniyetin yapı taşlarını açıkladı. Sonra divan şiirinden örneklerle medeniyetimizin zihniyet dünyasını, şairlerimizin din dilini ve din medeniyet irtibatını anlattı. Özet olarak sohbetinde şu noktaya dikkat çekti.
Edebiyat, yaşanmış bir hayatın ürünüdür. Yaşanmış ve kültüre dönüşmüş bir hayat olmadan edebiyatın olması mümkün değildir. Sosyal hayata dayanmayan bir edebiyatın varlığından da söz edilemez. Şair veya yazar eserini ortaya koyarken sosyal hayatındaki değerler bütününden, olgulardan, eşyalardan, tabiattan, kültürden vs. hareket eder. Onları olduğu gibi değil dönüştürerek, estetik zevkine ve seviyesine göre yeniden yorumlar. Ama hep gördüğü, hissettiği, inandığı; kişisel görüşüne göre yanlış gördüğü ama toplumda yer bulan her şeyi malzeme olarak kullanmaktan çekinmez. Toplumun bir bireyi olan şair veya yazarın istemese de sınırlarını çoğunlukla gelenek çizer. Bu gelenek içinde yaşadığı medeniyetin şekillendirmesiyle oluşan bir gelenektir. H. Taine'nin ifadesiyle "Sanat eserini umumî ruh haleti ve muhitindeki örf ve adetler tayin eder." Bir sanatçı, toplum kabullerini, algılayış biçimini, değerlerini, ana kültürünü kolay kolay göz ardı edemez. Hayatta ne varsa bir şekilde şair bunları yansıtır. Konuşma soru cevap bölümüyle sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.