TYB'DE MENKIBELER KONUŞULDU

TYB'DE MENKIBELER KONUŞULDU

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından düzenlenen 2012 Kültürel Etkinlikleri'nde dün (cumartesi), Konya Üniversitesi İnsani ve Beşeri...

A+A-
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından düzenlenen 2012 Kültürel Etkinlikleri'nde dün (cumartesi), Konya Üniversitesi İnsani ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşğın'ın söyleşisi vardı. Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Alemdar, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve Prof. Dr. Haşim Karpuz'un yanı sıra akademisyenler, yazarlar ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği, İl Halk Kütüphanesi Salonu'nda gerçekleşen programda konuşan Taşğın, Sözlü ve Yazılı Kültür Bağlamında Menkıbeler konulu söyleşide önemli tavsiyelerde bulundu. Taşğın, menkıbelerin antropologlar, tarihçiler, sosyologlar ve edebiyatçılar için geniş açılımlar sağlayacağını belirterek "Seyyar köfteciler ve kokoreççilere, bahçe belleyen adamlarımıza, elleri nasırlı ve yamalı elbise giyen ve ayakkabısını üç kere ayakkabıcıda tamir eden adamlarımıza sesleniyorum. Biz bu parçalanmış hafızamızı ve belleğimiz tam anlamıyla yeniden kurmak istiyorsak bu metinlerimize dönmeliyiz. Yeniden vatanımıza kavuşmak için, bizi bu kadar zararlı alandan muhafaza edecek güvenli bir atmosfere, imanımızı, canımızı bedenimizi korunaklı bir alana kavuşturmak için. Huzursuzluğu bertaraf etmek istiyorsak bu metinlerimize, harcı alem olarak yağmalamadan, yeniden, sakin, edepli ve haddimizi bilerek ve teenniyle yeniden bakalım. Bugünümüzü anlamak için ve dünümüzü anlamak için... Bugün bizi müstemleke haline getiren aklımızı, ruhumuzu hapsetmiş Firavun ve sihirbazlarından kurtulmak için. Çünkü sihirbazların kullandığı dil sözlü dildir. Bu sözlü dili teknolojik imkânlarla bize yeniden sunuyorlar. Bunu görsel sanatlarla bir sürü alanla yeniden sunmak istiyorlar" dedi. Taşğın son olarak katılımcılara şu kitapları okumalarını tavsiye etti: Sözlü ve yazılı kültür, Yaban aklın evcilleştirilmesi, Sözün düşüşü, Gutenberg galaksisi, Kitle iletişim kuramları, Öküzün A'sı, Kitapta kurutulmuş çiçekler, Selçuklu Göçerlerinin dünyası.

Programın sonunda TYB Konya Şubesi tarafından Prof Taşğın'a düzenlenen 'Katılım Belgesi'ni Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Alemdar takdim etti. Taşğın da TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu'na Tiran'dan getirdiği hediyeyi takdim etti. Köseoğlu, Taşğın'a hem hediyesi hem de bilgilendirici ve zenginleştirici konuşmasından dolayı teşekkür etti.

****

****

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.