TYB'de, 'Türk Algısı' konuşuldu

TYB'de, 'Türk Algısı' konuşuldu

TYB Konya Şubesi tarafından düzenlenen 2014 Kültürel Etkinlikleri'nin bu haftaki bölümünde Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim...

A+A-

TYB Konya Şubesi tarafından düzenlenen 2014 Kültürel Etkinlikleri'nin bu haftaki bölümünde Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Dadan, "Klasik Arap Kaynaklarında Türk Algısı"nı anlattı. Konuşmasına kısa bir Turan tarifi yaparak başlayan Dr. Ali Dadan, İran etki alanı dışında kalan bölgenin Turan olarak anıldığını, Turan Bölgesinin kesin bir sınırını çizmenin de mümkün olmadığını söyledi. Türklerin, Nuh'un oğlu Yafes'in soyundan geldiğinin Arap ve Yahudi kaynaklarında yer aldığını belirten Dr. Ali Dadan, Şehname'de bahsedilen Afrasayb'ın Türklerin ilk hükümdarı olarak tanındığını belirtti.

TÜRKLER, İSLAMİYETTEN ÖNCE DE TANINIYORDU

Konuşmasında hadis kitaplarında yer alan Türklerle ilgili konulara da değinen Dr. Ali Dadan, bu hadislerin sahih olmadığını, mevzu hadisler olduğunu söyledi. Çin ve Arap kaynaklarında Türk ibarelerine değinen Dr. Ali Dadan, İslamiyet'ten önce de Araplar tarafından Türklerin tanındığını hatta Türkler için yazılmış kahramanlık şiirleri bulunduğunu belirtti. Dadan, Emeviler Döneminde Türklerin İslam'la tanıştığını ancak Emevilerin Arap olmayan Müslümanlara karşı uyguladıkları ırkçı muameleler yüzünden toplu geçişlerin daha sonraki dönemlerde görüldüğünü söyledi.

PEYGAMBERİMİZ TÜRK ÇADIRI KULLANDI

Hendek Savaşı sırasında Peygamber Efendimizin Türk Çadırı kullandığını, bu çadırın Peygamber Efendimizin vefatından sonra da Hazreti Aişe validemiz tarafından Hac dönemlerinde Müslümanların sorularının cevaplandırıldığı mekân olarak kullanılmaya devam ettiğini söyleyen Dr. Ali Dadan, Peygamberimizin Türkler hakkında bilgisi olduğunu, ancak sahabeler arasında Türk olduğuna dair henüz bir bilgiye ulaşamadığını belirtti.

KATILM BELGERSİ'Nİ TDK ÜYESİ ÜRÜN VERDİ

Programı TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Türk Dil Kurumu(TDK) Üyesi Prof. Dr. A. Kazım Ürün, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Tekin Gökmenoğlu, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler ilgiyle takip etti. Programın sonunda TYB Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, konuşmacı Ali Dadan'a teşekkür ederken, TYB adına Katılım Belgesi'ni de Türk Dil Kurumu Üyesi Prof. Dr. A. Kazım Ürün takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.