TYBKONYA Şubesi’nde İslâm Felsefesinde İBN-İ SİNÂ konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin Şehre sözümüz var şeklinde yürüttüğü 2020 Kültür Etkinlikleri programının Covid19 salgını sebebiyle...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin Şehre sözümüz var şeklinde yürüttüğü 2020 Kültür Etkinlikleri programının Covid19 salgını sebebiyle ara verdiği yüz yüze katılımlı ilk programını gerçekleştirdi.

 Zafer Karakuş’un düzenleyip sunduğu programa N. Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bircan Katıldı.

“İslam Felsefesinde İbn-i Sinâ”nın başlıklı programda İbn-i Sinâ’nın İslam düşüncesindeki yeri ve önemi üzerinde duruldu.

İbn-i Sinâ'nın hayatı, eserleri ve günümüz dünyasında etkileri ile ilgili bir giriş sonrasında İslâm düşüncesi kavramını açıklayarak sohbete başlayan Hasan Hüseyin Bircan, İslâm düşüncesinin İbn-i Sinâ’dan sonraki serüvenine vurgu yaptı. Onun kendinden önceki tüm eğilimlerin doruk noktasını temsil ettiğini,  kendisinden sonra gelenlerin ise kaynağı durumunda olduğunu ifade etti. İslâm düşünce tarihi açısından İbn-i Sinâ'nın merkezi bir konuma sahip olduğunu ifade ederek birçok felsefe, tasavvuf ve kelam alanında belirleyici rolünün olduğunu ifade etti. Tasavvufta, kelam ve felsefe alanında temel problemleri ele alan benzeri olmayan bir isim olduğu konusunda İbn-i Sinâ uzmanlarının hem fikir olduklarını ifade etti.

Konuşmasının son bölümünde İbn-i Sinâ ya yönelik eleştirilerin ve bu eleştirilerin merkezinde İbn-i Sinâ'nın olmasının önemine vurgu yaptı. İmam Gazali bu alandan ibn-i Sinâ'ya olan itirazlarının da merkezinde İbn-i Sinâ'nın gündeme getirdiği problemler olduğunu, bilhassa Gazali’nin “Tehafütü'l-Felasife” isimli eserinde İbn-i Sinâ sonrasındaki gelişimin kavşak noktasında bir eser olduğunu vurguladı. İbn-i Sinâ'nın gerek Selçuklu gerek Osmanlı düşünce dünyasında da etkilerini sürdürdüğünü, günümüz hem günümüz İslâm düşüncesi hem de Batı düşüncesine etkileri üzerinde durdu.

İslâm medeniyetinin en önemli kurucu düşünürü olan bir “Müslüman filozof” İbn-i Sinâ'nın asırlarca İslâm ve batı düşüncesinin merkezinde yer alan ve dinamik bir entellikte tartışmanın başat aktörü olan İbn-i Sinâ bugünün Müslüman bireylerine bir şey söyle(ye)memektedir. Şüphesiz bunun cevabı ve araştırılması gerekmektedir.” şeklinde izleyicilere bir soru yönelterek konuşmasını tamamladı

“Belki de düşünme üzerine düşünme ile işe başlayıp felsefe, din ve bilime hak ettikleri değer verip; bu konuda İbn-i Sinâ'nın bizi yeniden aydınlatmasına imkân tanıyarak işe başlayabiliriz.” diyerek konuşmasını tamamladı

Program sonrasında TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu tarafından Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bircan’a plaket takdim edildi.

TYBKONYA Şubesi’nde İslâm Felsefesinde İBN-İ SİNÂ konuşuldu

TYBKONYA Şubesi’nde İslâm Felsefesinde İBN-İ SİNÂ konuşuldu

TYBKONYA Şubesi’nde İslâm Felsefesinde İBN-İ SİNÂ konuşuldu

TYBKONYA Şubesi’nde İslâm Felsefesinde İBN-İ SİNÂ konuşuldu
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.