TYB'NİN ETKİNLİK TAKVİMİ BELLİ OLDU

TYB'NİN ETKİNLİK TAKVİMİ BELLİ OLDU

TYB Konya Şubesi'nin Kültürel Etkinlikler Takvimi'ni açıklayan Başkan M. Ali Köseoğlu, dolu dolu geçecek olan etkinliklere tüm ilgilileri davet etti.Türkiye...

A+A-
TYB Konya Şubesi'nin Kültürel Etkinlikler Takvimi'ni açıklayan Başkan M. Ali Köseoğlu, dolu dolu geçecek olan etkinliklere tüm ilgilileri davet etti.

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi tarafından "Kültürel Etkinlikler Takvimi"nin açıklandığı bir basın toplantısı düzenlendi. TYB Konya Evi'nde gerçekleşen basın toplantısına çok sayıda yazar, akademisyen ve kültür adamı ile yönetim kurulu üyeleri katılırken, açıklamayı Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu yaptı. Köseoğlu'na Doç. Dr. Hayri Erten ve Yrd. Doç. Dr. Bekir Biçer eşlik etti. Türkiye Yazarlar Birliği'nin tarihi hakkında bilgj veren Köseoğlu, TYB'nin yazarlar arasında mesleki dayanışmayı geliştirmek ve ülkemizin kültür hayatına yazarların katımını sağlamak amacıyla 7 Ağustos 1978 tarihinde "Yazarlar Birliği" adıyla kurulduğunu belirterek, "Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye'de en fazla üyeye sahip ve en etkili yazar kuruluşudur. Siyaset üstü tavrı, demokratik yapısı ve modern teşkilatlanmasıyla gerek üye gerekse üye olmayan ülkemizdeki tüm yazar, fikir adamı, sinema, radyo ve televizyon sanatçılarının kendilerini ifade etme imkanı buldukları bir mesleki kurumdur. Kurumumuz, 1985'te Bakanlar Kurulu kararıyla "Türkiye" adını kullanma hakkı elde ettikten sonra 1991'de yine Bakanlar Kurulu kararıyla "Kamu Yararına Faaliyet Gösteren Dernek" statüsünü kazandı" dedi.

SAHTE ŞÖHRETE UZAĞIZ
Türkiye Yazarlar Birliği'nin, genel merkez Ankara dışında, İstanbul, Bursa ve Konya başta olmak üzere 12 şube ve belli başlı illerdeki temsilcilikleriyle çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Köseoğlu, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en kapsamlı kültür ve sanat yıllığının TYB tarafından yayımlandığını belirtti. İlki 1984 yılında yayımlanan Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı'nın bugün itibariyle Türkiye'de yayını devam eden tek yıllık olma özelliğine sahip olduğunu dile getiren Köseoğlu, "TYB, popüler kültürün bir dayatması olan sahte şöhret sistemini besleyen ödüllendirmelerin tamamen uzağında bir değerlendirmeyle, her yıl, yılın yazar ve sanatçılarını seçmekte ve birçok gerçek değerin kamuoyuna mal edilmesine zemin oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

AKİF'İ BABA OCAĞINDA ANDIK
TYB'nin faaliyetleri içinde "Türkçe'nin Uluslar Arası Şiir Şöleni"nin oldukça önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Köseoğlu, ilki 1992 yılında Bursa ve Konya'da gerçekleştirilen şölenin geçen yıl 9.'sunun 2011 Mehmet Akif Yılı dolayısıyla Prizen'de yapıldığını, yirmi dört ülkeden şairlerin hem şiirlerini okuyup hasret giderdiğini, hem de baba ocağında Akif'i yad ettiğini vurguladı. 1994 yılında kurulan TYB Konya Şubesi'nin bünyesinde yazar, şair, öykücü, akademisyen, gazeteci, televizyon programcısı, güzel sanatlar ve musiki ile ilgilenen sanatçıları yanısıra kültür adamlarından oluşan 180'den fazla üyeyi barındırdığına işaret eden Köseoğlu, "Üyelerimiz, TYB Konya Şubesi'nin ev sahipliğinde çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır. Konya Şubesi kuruluşundan 2002 yılına kadar çeşitli aralıklarla kültürel etkinlikler gerçekleştirmiştir. 2002 yılından itibaren de her yıl ilan ettiği "Kültürel Etkinlik Takvimi" çerçevesinde Mart ayından başlayarak yılsonuna kadar pek çok alanda kültürel faaliyetler gerçekleştirmektedir" diye konuştu.

İLK ETKİNLİK ARMAĞAN'LA BAŞLADI
Konya Şubesi olarak bu yılki programların geçtiğimiz hafta Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan'ın "Şehir Konferansları" ile başladığına vurgu yapan Köseoğlu. "Bu yıl Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz Şehir Konferansları'na Mustafa Armağan'dan başka Yavuz Bahadıroğlu, Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Yasin Aktay, Dr. Necmettin Türinay, Arif Ay ve Hilmi Yavuz gibi isimler katılacak. Takvimimize yerleştirdiğmiz programların dışında da tüm yıl boyunca Şehir Konferansları kapsamında çok önemli isimler Konya'da ağırlayacağız" şeklinde konuştu.

ÇOK DEĞERLİ İSİMLER KATILACAK
TYB Konya Şubesi olarak yıllardır Mehmet Akif ve İstiklal Marşı, Cahit Zarifoğlu. Necip Fazıl ve Mevlana ile ilgili; ayrıca Kutlu Doğum Haftası'nda programlar düzenleme geleneğini sürdüreceklerini belirten Köseoğlu, İstiklal Marşı'nın kabul yıldönümü dolayısıyla 10 Mart Cumartesi günü Selçuklu Belediyesi ile ortaklaşa "Şiirlerle Mehmet Akif" programı düzenleyeceklerini duyurdu. Programa ünlü yorumcu Bedirhan Gökçe'nin de katılacağını ifade eden Köseoğlu, 12 Mart Pazartesi günü ise Konya Üniversitesi ile ortaklaşa Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Paneli'ni tertip edeceklerini kaydetti. Düzenlenecek diğer etkinlkleri de belirten Köseoğlu, "Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Prof. Dr. Ahmet Turan Yüksel, İslam'da kardeşlik olgusunu anlatacaklar; katılımcılarımıza nasip olursa şerbet ikram edeceğiz. Dr. Necmettin Türinay, "Bir dava adamı Necip Fazıl"ı anlatacak. Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlana Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz programda "Türkiye Mevlevihaneleri" hakkında bilgiler verecek. Çocuk edebiyatımızın sevilen kalemlerinden Salih Zengin'in katılımıyla "Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği"ni düzenleyeceğiz" dedi.

BU YIL DOLU DOLU GEÇECEK
TYB Konya Şubesi olarak şiirden tiyatroya, tarihten şehir gezilerine, sergilerden panellere kadar oldukça zengin bir takvim hazırladıklarını belirten Köseoğlu, 17-18 Mart tarihlerinde Çanakkale Zaferi dolayısıyla senaryosunu TYB Başkanvekili Doç. Dr. Caner Arabacı'nın yazdığı tiyatro oyununu Meram Belediyesi'nin sahneye koyacağını duyurdu. Programların sonuncusuna karikatürist ve oyuncu Hasan Kaçan'ın da konuk olacağını dile getiren Köseoğlu,"Çanakkale ruhunun yaşanacağı bu güzel etkinliklerimize özellikle siz yazar ve gazeteci arkadaşlarımı davet ediyorum. Ölümünün 50. yılında A. Hamdi Tanpınar Paneli, yüzüncü yılında Balkan Savaşları, Yazarlar İmza Günü, Kısa Film Gösterimi, Ramazan'da Huzur Sohbetleri, Şehir Tarihi Yazarları Kongresi gibi etkinliklerin yanı sıra Konya'nın Selçuklu Devleti'nin başkenti olması dolayısıyla da Selçuklu'ya özel programlar icra edeceğiz. Ben sizler vasıtasıyla 2012 kültürel etkinliklere tüm gazeteci yazar akademisyenlere davet ediyor, desteklerini esirgemeyen basın mensubu ve yazarlarımıza, Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay belediyelerine ve ilgililerine şükranlarımı arz ediyorum" ifadelerini kullandı.

****

****


***


Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.