Vefatının 50. Yılında İbrahim Aczi Kendi Anıldı.

Vefatının 50. Yılında İbrahim Aczi Kendi Anıldı.

Vefatının 50. Yılında İbrahim Aczi Kendi Anıldı. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin bu haftaki programında vefatının 50. yılında İbrahim...

A+A-

Vefatının 50. Yılında İbrahim Aczi Kendi Anıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin bu haftaki programında vefatının 50. yılında İbrahim Aczi Kendi anıldı.

İbrahim Aczi Kendi'nin oğlu Ahmet Cenap Kendi'nin konuşmacı olduğu programda, programı düzenleyen araştırmacı yazar Av. Serdar Ceylan tarafından, bilgi, belge ve fotoğraflar ışığında bir sunum da yapıldı. Öğretmen, gazeteci, yazar, şair İbrahim Aczi Kendi, doğduğu ve gençliğinin geçtiği Piri Mehmet Paşa Mahallesi ile evlendikten sonra vefatına kadar ikamet ettiği Kalecik Mahallesi de ele alınarak anlatıldı. Kendi'nin ailesi, tahsil hayatı, memuriyeti, öğretmenlik yılları dışında gazeteciliği de ele alındı. Vefatından sonra ailesi tarafından bağışlanan ve halen Konya Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi'nde muhafaza edilen eserlerinden, gazete yazılarından ve resimlerinden örnekler gösterildi.

İbrahim Aczi Kendi'nin oğlu Cenap Kendi ise, babasından duyup işittikleri ile babasının hayatını, İstanbul'dan Konya'ya sürgün edilişini ve çeşitli hatıralarını dinleyicilerle paylaştı.

İbrahim Aczi Kendi (1881-1965)

İbrahim Aczi Kendi, Konya'da Piri Mehmet Paşa Mahallesi'ndeki baba evinde 1881 yılında dünyaya geldi. Babası Kurşuncuzâde Mahmut Efendi, annesi Emine Hanım'dır.

Piri Mehmet Paşa Sıbyan Mektebi sonrası bir süre de medrese tahsili oldu. 1895 yılında Konya İdâdisine başladı. Özel hocalardan Arapça, Farsça dersleri aldı. Güzel sanatlara olan merakı sebebiyle de, Avusturyalı Mösyö Şelizenger'den resim dersleri aldı. 1900 yılında girdiği imtihanı kazanarak İstanbul Mülkiye Mektebi'ne girdi. Konya'ya sürgün edildi.

1907 yılında Karaman Maliye Kâtipliği'ne getirildi. Daha da sonra Aladağ, Barla ve Afşin Nahiye Müdürlüklerinde görev yaptı. 17 yıl süren memuriyet hayatından ayrılarak öğretmenlik mesleğine geçti. Hatunsaray, Akviran, Hadim, Hocalar, Belekler ve Gözlü Köylerinde uzun yıllar öğretmenlik yaptı. 1936 yılında emekli oldu.

Yazar ve araştırmacılığı yanında şair de olan merhum 'Aczi' mahlasını kullandı. Soyadı Kanunu ile "Kendi" soyadını aldı.

Yazılarını başta Şehir Postası olmak üzere Babalık, Ekekon, Yeni Meram ve Yeni Konya'da yayınlamıştır. Aşık Şem-i Konuşuyor, Mevlâna ve Ruh-ı Mesnevî, Tercümeler ve Fikirler, Hayal Bahçesi, Konya Mezar Folkloru ve Uyan Ey Türk Hanımı isimli eserleri yayınlanmış olmakla birlikte onbeşi aşkın eseri henüz yayımlanamamıştır.

Kalecik Mahallesi Karahıfızlar Sokağındaki evinde, 1965 yılında vefat etmiş, Üçler Mezarlığı'na defnedilmiştir.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.