Yazar Mustafa Özçelik TYB Konya'da konuştu: Batılı formla yerli edebiyat olmaz

Yazar Mustafa Özçelik TYB Konya'da konuştu: Batılı formla yerli edebiyat olmaz

TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği programda konuşan Şair-Yazar Mustafa Özçelik, okumanın önemine işaret etti, yerli edebiyatın batılı formdan kurtulması...

A+A-

TYB Konya Şubesi'nin düzenlediği programda konuşan Şair-Yazar Mustafa Özçelik, okumanın önemine işaret etti, yerli edebiyatın batılı formdan kurtulması gerektiğine işaret etti.

TYB Konya Şubesi 2016 yılı kültürel etkinlik takviminde yer alan programları büyük bir titizlikle gerçekleştirmeye devam ediyor. Bu takvim çerçevesinde bu hafta eğitimci-araştırmacı yazar, şiir ve deneme kitapları dışında çocuk edebiyatı, biyografi, monografi gibi dallarda eserler yayınlamış olan Mustafa Özçelik'in "Yazarlık Hikâyem" programı gerçekleştirildi. TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Hadim Müftüsü Ahmet Demirel, eski TYB Konya Şube Başkanı Mustafa Çalışkan, gazeteciler, yazarlar ve öğrencilerin aralarında bulunduğu topluluğa hitap eden Özçelik konuşmasında, Eskişehir'in bir köyünden günümüze yazarlık hikâyesinin gelişim evrelerini ve bir kuşağın yazarlık hikâyesini anlattı.

FEDAKÂRLIKLARIN SEMERESİ ALINIYOR

Sözlerine anlatacaklarının kendi hikâyesinden daha çok kendisinin de içinde bulunduğu bir dönemin, kuşağın ortak hikâyesi olduğunu belirterek başlayan Özçelik devamında Eskişehir Günyüzü köyü ilkokul öğretmenleri ve köyünün imamının kitapla tanışması ve hayatının dönüm noktalarından birisi olduğunu ifade etti. İlkokul öğretmeninin verdiği kitap dışında o dönem Anadolu'da kitap olarak her evde sadece Kur'an-ı Kerim bulunduğunu ifade eden Özçelik devamında yoksul Anadolu insanının çocuklarının eğitimi için köyünü terk ederek şehre doğru göç ettiklerini ve çocuklarının eğitimi için her türlü fedakârlığın yapıldığını, bugün ise bu fedakârlıkların semeresinin alındığını ifade etti. Kendi kuşağının çoğunun anne babasının okur-yazar olmadığını ancak eğitime önem vererek çocuklarını okuttuğunun altını çizen Özçelik, Cumhuriyetin ilk döneminde tasfiye edilen yerli damarın yerine Batıcı çizgideki kadroların ikame edildiğini, gecikmeli de olsa Anadolu insanı kendine has yerli aydın, entelektüeli okutup yetiştirdiğini ifade etti.

YENİ İSİMLER YENİ DÜNYALAR

Eskişehir İmam-Hatip lisesine gittiğini ifade eden Özçelik, "Burada idealist öğretmenler aracılığıyla kişiliğimiz ve müfredat dışı okumalarımız gerçekleşti, bunun da faydasını uzun yıllar gördük. Diyebilirim ki yazarlık hayatıma, kitap okumaları yön vermiştir. Nurettin Topçu ile öğretmenim aracılığı ile tanıştım, lisedeyken hareket dergisine abone oldum, devamında Necip Fazıl, Sezai Karakoç ile okuma ve tanışıklıklarımızın devamı geldi. Abdullah Ziya Kozanoğlu'ndan Ömer Seyfettin'e, Resimli hikâye kitaplarına o dönem birçok kitap okuduk, hayatının ikinci büyük şanslı anı ise Atasoy Müftüoğlu ile tanışmamdır. Sonra bu vesile ile Sezai Karakoç'la tanıştım. Onun yazılarında geçen birçok yeni isim, şehir, düşünce ile karşılaştım ve benim için başka bir dünyanın kapıları böylece açılmış oldu" dedi.

SEZAİ KARAKOÇ'TAN ETKİLENEREK

Lise 2. sınıfta Yunus Emre adına açılan kompozisyon yarışmasında birinci olduğunu, yazısının yerel basında yayınlandığını, Abdulbaki Gölpınarlı'nın kendisine Yunus Emre Divanı hediye ettiğini ve ileride Yunus Emre ile ilgili bir çalışma yapmasını istediğini ifade eden Özçelik, bu yarışmada birinci olmasından sonra okul müdürünün de bir ayrıcalık olarak okul kütüphanesinin anahtarını ona verdiğini ve istediği zaman kitap alıp okuyabileceğini söylediğini ifade etti. Konuşmanın devamında Nuri Pakdil ve edebiyat dergisi, Cahit Zarifoğlu ile tanışıklığı ve mektuplaşmaları, Mavera Dergisinde yazmaya başladığını, ilk olarak kitap tanıtım yazıları yazdığını, ifade etti. Çocuk Edebiyatından şiire, biyografiden denemelere yaklaşık elli civarında kitap yayınlayan Özçelik Biyografi alanındaki çalışmalarına ise Sezai Karakoç'un "nesillere örnek seçmek" başlıklı yazısından etkilenerek yola çıktığını ifade etti. Kültürel ve siyasal alanda bugün gelinen noktalara kolay ulaşılmadığını ifade eden Özçelik ilk kuşakta yer alan dergilerin kültürel bir alan açtığını ancak hala varsayılmadıklarını ve bir meşruiyetin yerleşmediğini ifade etti. Cahit Zarifoğlu'nun kendisine "biz denedik ancak şimdi daha iyi anlıyoruz ki batılı formla yerli bir edebiyat olmaz. Kendi yerli formunuzu bulmalısınız" dediğini ifade etti. Soru cevap faslından sonra TYB Konya Şubesi adına Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu Mustafa Özçelik'e katılım beratı takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.