YAZARLAR ILGIN'DAYDI

YAZARLAR ILGIN'DAYDI

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 'Yazılacak Çok Şeyimiz Var' konulu etkinlikleri çerçevesinde 2007 yılının ilk gezisini gerçekleştirdi. TYB Genel...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 'Yazılacak Çok Şeyimiz Var' konulu etkinlikleri çerçevesinde 2007 yılının ilk gezisini gerçekleştirdi. TYB Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu beraberindeki üyeler ve basın mensupları ilk olarak Ilgın'ın Termal Turizm Merkezi Ilgın Kaplıcalarında Ilgın Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Akıncı tarafından karşılandı. Tesisin restoranında yapılan kahvaltı sırasında Akıncı, Ilgın hakkında bilgiler verdi. İlk olarak Ilgın tarihinden bahseden Akıncı, İlçe turizmine oldukça katkı sağlayan 42 derecelik kaplıca suyunun içme, banyo ve inhalasyon kürü olarak yararlanıldığını ve kaplıca suyunun kadın hastalıkları, cilt, romatizma, sinir, karaciğer ve safra yolları ile metabolizma hastalıklarının tedavisine iyi geldiğini belirtti. Ilgın'ın Kurtuluş Savaşı'nda çok büyük bir yeri olduğunu kaydederek "Har ne kadar Kurtuluş savaşında Batı Cephesi Afyon olarak bilinse de cephede uygulanacak strateji bu bölgede verilen kararlar doğrultusunda belirlenmiştir. 21 Ağustos 1922 gecesinde ilçemizden Afyon cephesine doğru harekete geçen 5. süvari kolordusu Başkumandan Mustafa Kemal Paşa'nın Akşehir'de verdiği tarihi Büyük Taarruz kararından sonra şanlı ordumuzun saflarına katılarak cephenin yarılmasında büyük rol oynamış, 9 Eylül 1922'de diğer birliklerle İzmir'e girerek düşmanı denize dökmüşlerdir" dedi.
TYB Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu Akıncı'ya davetlerinden duyduğu mutluluğu ifade ederek geziye gelen üye ve basın mensuplarını tanıttı. Köseoğlu, Akıncı'ya TYB Konya Şubesi'nin yayınlarından hediye ederek bu gezilerin öneminden bahsetti.
ALMANLAR İNŞA ETTİ TÜRK ASKERLERİ KULLANDI
Gezi sırasında ilk durak Almanlar tarafından inşa edilen ve Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan Redif Kışlası oldu. Kışlanın restorasyon çalışmalarından sonra Belediye binası olarak kullanılacağını belirten Akıncı, yazarlarla bilgi alışverişinde bulundu. Ekip sonrasında Lala Mustafa Paşa Külliyesi'ne hareket etti. 1576-1584 yılları arasında Mimar Kocasinan'a yaptırılmış olan külliye ile ilgili üye ve basın mensuplarına bilgi veren Akıncı "Lala Mustafa Paşa Külliyesi'nin çarşı ve kervansarayı ağırlık noktasını teşkil etmektedir. Ilgın'ın coğrafi konumu da göz önünde bulundurularak konaklama ve ticari amaç birinci planda tutulmuştur. Vakfiyesinde külliye; cami, sıbyan mektebi, imaret, tabhane adları, çarşı (arasta), iki han fırın, mutfak, medrese, hamam, kütüphane, dükkânlar, çeşme - şadırvan sebil, samanlık, odunluk, hela, görevli odalarından oluşmaktadır. Lala Mustafa Paşa Külliyesi zamanın önemli ilim ve ticaret merkezlerinden biridir. Lala Mustafa Paşa Camiinde tek minareli, tek kubbeli kare planı uygulanmıştır; minber, mihrap, kürsü, mahvil ve iç süslemeler açısından orijinal mimari özelliklere sahiptir. Lala Mustafa Paşa Külliyesi'nin çarşı (tabhane) kısmı, 1966 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamir edilmiş ve günümüzde kullanılan kapalı çarşı haline getirilmiştir" dedi.
Türkiye Yazarlar Birliği ve basın mensuplarından oluşan ekip Ilgın'da Handevi -Kandevi, Türbesi, Hitit Pınarı ve Bulcuk Örnek Avlak Merkezi'ni de ziyaret etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.