YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN KONYA

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN KONYA

Sevgili genç kardeş. Uzun bir çalışma döneminden sonra üniversite sınavını kazandın. Öncelikle hayırlı olsun. İnşallah istediğin bölümü kazanırsın... Dunyabizim...

A+A-

Sevgili genç kardeş. Uzun bir çalışma döneminden sonra üniversite sınavını kazandın. Öncelikle hayırlı olsun. İnşallah istediğin bölümü kazanırsın...

Dunyabizim olarak siz üniversite gençliğine küçük bir katkımız olsun diye düşündük ve "belli başlı" şehirler ve üniversiteler ile ilgili dosyayı açmaya karar verdik. İlk şehrimiz Konya ve ilk üniversitemiz Selçuk Üniversitesi. Buyrun...

Selçuk Üniversitesi

Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden birisidir. 85.000'in üzerinde öğrenci sayısı vardır. Bu nüfus neredeyse bir Anadolu ilinin nüfusu kadardır. Üniversite üç ayrı yerleşkeden oluşmaktadır. Meram Yeni Yol üzerinde eğitim fakültesi bulunur. Ayrıca yine Meram ilçesinde tıp fakültesi bulunmaktadır. Eğitim ve tıp fakülteleri harici bölümler merkez kampüsünde olup şehir merkezine uzak bir yerde konumlanmıştır. Eğitim fakültesine şehir merkezinden otobüs ile 10 dakikada ulaşırsınız. Kampüse ise tramvay ile maksimum 45 dakikada gidersiniz. Tıp fakültesi ise merkeze maksimum 25 dakika uzaklıktadır.

Konya'ya Nasıl Gidilir?

Konya'ya demiryolu ve karayolu aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Demiryolu ile ulaşacaksınız Meram Ekspresi ve İç Anadolu Mavi Treni'nin bulunduğu güzergahta bulunan illerden birinde olmalısınız. İç Anadolu Mavi Treni Adana'dan kalkıp İstanbul'a kadar gitmektedir. Meram Ekspresi ise İstanbul ve Konya arasında hizmet vermektedir. Eğer tren ile gittiyseniz Konya şehir merkezinde inersiniz. Otobüs ile gitmeyi tercih ettiyseniz otogarda ineceksiniz. Otogardan şehir merkezine günün 24 saati tramvaylar çalışmaktadır.

Nerede Kalınır?

Konya bir yurt cennetidir. Onlarca yurt görebilirsiniz. İsterseniz bir vakıf yurdunda isterseniz özel yurtta kalabilirsiniz.Fakat ev kiralarının uygun olduğunu söyleyemeyiz. Öğrenciler genelde Bosna Hersek mahallesinde ev kiralarlar. Bosna tam bir öğrenci ilçesi gibidir. Yine şehir merkezinde ve Meram'da kiralık evler bulunmaktadır.

Kız ve erkek yurtları için İlim Yayma Cemiyeti'nin (0332) 352 86 92 numaralı telefonunu arayabilirsiniz. Anadolu Gençlik Derneği'nin yurtlarında kalmak isterseniz 0505 353 57 81 numaralı telefondan Yusuf Güneş'e ulaşabilirsiniz.

Burs Bulabilir miyim?

Konya'da çok çeşitli vakıf ve dernekler burs vermektedir. İz sürme ve takip etme yeteneğinizi iyi kullanmanız gerekir. Yine de burs konusunda sizi çok ümitlendirmeyelim. Bazı vakıflar sadece kendi yurtlarında kalanlara burs verir.

Konya'da Kültür Sanat

Konya İstanbul'dan sonra en fazla etkinliğin olduğu illerdendir desek yalan söylemiş olmayız. Öğrencilerin çıkardığı bir çok fanzin vardır. Yazarlar Birliği Konya şubesi Konya'ya yerleşmiş olan şair ve yazarların uğrak ve etkinlik merkezidir. İstediğiniz kitaplara kolayca ulaşabileceğiniz birbirinden büyük 5 adet kitapçısı vardır.

Vural Kaya

Selçuk Mezunu Ünlüler

Öykücü Abdullah Harmancı ve kardeşi Mehmet Harmancı,Gerçek Hayat'tan Fatih Mutlu, Müsiad'dan Faruk Yazar, şair Vural Kaya ve Ömer Yalçınova, dünyabizim yazarlarından E. Fatih Bilge ve yalan haber ustası Hakan Nimet, Kurtuba'dan Selman Maltaş ilk aklımıza gelenlerdir.

Mezunlar Ne Diyor

Selçuk mezunu E. Fatih Bilge'ye, Konya'da okumak nasıl bir duyguydu diye sorduk.

Buyrun;

Gelen bütün öğrencilerin "ya ne biçim bi yer, çok sıkıcı" diye başladığı ama büyük bir çoğunluğunun ilerleyen yıllarda tatil bitse de geri dönsek dediği ve hatta mezuniyetten sonra yerleştikleri bir şehirdir Gonya! Son yıllarda artan sosyal imkanlarıyla öğrencilerin cazibe merkezi olmaya başladı. Bu nedenle, Selçuk Üniversitesi'ni tercih edebilirsiniz.

Mevlana Celaleddin Rumi'nin yaşadığı sokaklarda yürümek, Şems-i Tebrizi'nin mekanınında ağaçların altında dinlenmek, Ramazan akşamında Şerafeddin Camii'nde namaz kılmak, Aleaddin Tepesi'nde çay içmek, Aziziye Camii'nin bulunduğu yerdeki eski Konya'yı görmek, Sultan Selim'de yatsı namazlarının huzurunu yaşamak, Konevi'nin manevi ikliminden nasiplenmek bu şehirde okumanın en önemli avantajlarıdır.

Yasin Aktay

Ayrıca, Havzan etliekmeği, dönercileri, düğün pilavı, fırın kebabı, su böreği mutlaka yenmelidir. Ayrıca, Kazım Ağa'da bir tas kuru yemeden mezun olan öğrenci yok gibidir, mutlaka uğranmalıdır.

Özellikle Aleaddin Keykubat kampüsünde bulunan Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi mutlaka ziyaret edilmelidir. Yerli ve yabancı 150 binden fazla kitap koleksiyonuna, yazma eserlere, dergi ve gazete arşivine sahip olan bu kütüphanenin Türkiye'de eşi benzeri yoktur desem abartmış olmam.

Rampalı çarşıdaki kitapçıları, Kitap Dünyası'nı, Çizgi Kitabevi'ni, Enes Kitabevini, Hüner Kitabevini, Tablet Yayınlarını, Çağrı Kitabevini burada anmak gerekir. Endülüs Kitap-Kahve, Cafcaf Cafe, Nun Kitap-Cafe gidilebilecek, oturulabilecek yerlerdendir. Ayrıca hala aynı yerde duruyor mu bilmiyorum ama Zafer'de camlı köşkün karşısında daracık bir çayçı vardı, enfesti çayları, ayrıca İnce Minare'nin arka sokaklarında Sevgi çay evi vardı, çok güzeldi, otururduk dumanaltında. Yine Piri Mehmet Paşa camiinin yanında çok farklı baharatları kaynatarak şifa çayı yapan bir amca vardı, eğer duruyorsa mutlaka uğranmalıdır.

http://www.dunyabizim.com/news_detail.php?id=1625

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.