Yıldız Ramazanoğlu TYB Konya'da konuştu

Yıldız Ramazanoğlu TYB Konya'da konuştu

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından, Konya İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen kültürel etkinliklerin bu haftaki konuğu Yazar Yıldız...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi tarafından, Konya İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen kültürel etkinliklerin bu haftaki konuğu Yazar Yıldız Ramazanoğlu'ydu. Yıldız Ramazanoğlu'nun 'Kadın ve Edebiyat' konusunu işlediği programı TYB Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu'nun yanı sıra Konya Kültür, Sanat ve Fikir Adamları Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci, Konya Bölge Yazma Eserler Müdürü Bekir Şahin, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar'ın, yazarlar ve özellikle öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Yıldız Ramazanoğlu konuşmasında Osmanlı dönemi kadın yazarlarından örnekler verdi. Çok azı tanınan Osmanlı kadın yazarlarından en meşhur olanının Fatma Aliye Hanım olduğunun altını çizen Yıldız Ramazanoğlu, gerek İslam dünyasında gerekse Batı dünyasında kadın yazarların kolay süreçlerden geçmediğini belirtti. Kadın yazarların dünyanın her yerinde hemen hemen aynı problemlerle karşı karşıya kaldığını belirten Yıldız Ramazanoğlu, kadınlar için bir tür mutfak yazarı denilebileceğini, çünkü kadın yazarların yazılarını yemek yaparken veya mutfakta her hangi bir iş yaparken yazdıklarını söyledi.

SEKSEN SONRASI ARTIŞ GÖSTERDİ

Anne ve bir ev hanımı olma sorumluluğunu taşıyan kadın yazarların, aile içi görevlerini ihmal etmeden yazmaya çalıştıklarını belirten Ramazanoğlu, bunun için de gece veya yaptıkları işler sırasında verdikleri, kısa kahve molaları sırasında yazma imkânı bulduklarını söyledi. Seksen sonrası büyük bir artış gösteren kadın yazarların genellikle hikâye üzerine yoğunlaştığını söyleyen Ramazanoğlu, bu konuda çok başarılı kadın yazarlarımızın isim yaptığını da belirtti.Yazmanın bir zorunluluk ve sorumluluk olduğunu ve yazarın yazdıklarının aslında hayal ve gerçek den uzak olduğunu söyleyen Yıldız Ramazanoğlu, hayal ve gerçekten uzak olarak yazılan hikâyelerin aslında hayatın kendisi olduğunu belirtti.

PEYGAMBERİN KADIN YAKLAŞIMI

Dünyanın birçok yerini dolaştığını ve birçok edebiyatçı ile görüştüğünü belirten Yıldız Ramazanoğlu, hemen hemen her ülkede yazarların aynı problemlerle karşılaştıklarını, ancak bunu aşmak için de büyük bir mücadele verildiğini söyledi. Batının, doğulu ve özellikle İslam âleminden çıkan kadın yazarlara mesafeli ve sorgulayan bir tutum içinde yaklaşmasını eleştiren Ramazanoğlu, yazarlık ve üretme sürecinin aslında her birey için farklı zorlukları da beraberinde getirdiğine işaret etti. Ramazanoğlu,"Peygamberimizin insanlık onuru beyannamesi sayılabilecek olan Veda Hutbesinde değindiği en temel birkaç mesele içinde, kadınların hakkına yer vermesi, bu mevzuda elde edilen kazanımların târumar edilmesinden ne kadar endişe ettiğini gösteriyor. İslam olmakla hakkaniyet içinde eşit ve saygın olarak varlık alanında yerini bulan kadının konumunu pekiştirme ihtiyacı duyması çok manidar" dedi. Konuşma sonrasında Yıldız Ramazanoğlu'na TYB Konya Şubesi Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu ve programın düzenleyicisi Hüzeyme Yeşim Koçak tarafından bir tablo hediye edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.