YUNUS EMRE KARAMAN'LI MI?

YUNUS EMRE KARAMAN'LI MI?

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin düzenlendiği Karaman gezisi sırasında, Yeşildere Belediye Başkanı İbrahim Koçak Yunus Emre'nin kendi bölgelerinin...

A+A-
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin düzenlendiği Karaman gezisi sırasında, Yeşildere Belediye Başkanı İbrahim Koçak Yunus Emre'nin kendi bölgelerinin çocuğu olduğu iddiasını gündeme taşıdı. Bu iddiaya Konya Yazarlar Birliği gezi grubunda yer alan Prof. Dr. Mikail Bayram da destek verdi ve yaptığı araştırmalar sonucunda Yunus Emre'nin Karaman bölgesinden olduğu bilgilerine ulaştığını söyledi.

Yunus Emre'nin Karamanlı olup olmadığını ispatlamak, bu konuyu araştıran bilim adamlarına düşüyor. Ben üç tane Yunus Emre kabri ziyaret etmiş birisi olarak her üç kabrin de Yunus Emre'ye ait olduğu düşüncesi ile (birisi gerçek kabir ikisi makam olarak) hepsinde Türkmen Kocasının ruhuna bir Fatiha gönderdim. Bu tartışma içerisine girmek de istemem. Ancak Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin düzenlediği geziye katılan Prof. Dr. Mikail Bayram, Doç. Dr. Nuri Şimşekler ve Mevlana ile Şems hakkında kitapları bulunan Gazeteci -Yazar Melahat Ürkmez'in bu konuda araştırma yaparak ulaştıkları sonucu kamuoyu ile paylaşmalarını arzu ediyorum.


Bilimsel veriler sonucu ulaşılacak olan bilgilerin Karaman Belediyesi veya Yeşildere Belediyesi marifeti ile düzenlenecek olan bir "Yunus Emre Sempozyumu" ile bilim dünyası ile paylaşılması da olumlu bir hareket olacaktır. Yunus Emre'nin kabrinin nerede olduğu açıklamasını, bilim adamları ve konunun uzmanlarına gerekir düşüncesinde olmama rağmen, Yeşildere Belediye Başkanı İbrahim Koçak eşliğinde çıktığımız İsmail Hacı Yaylası beni Yunus Emre'nin doğduğu bölgenin burası olabileceği düşüncesine sevk etti.


Bende bu düşüncenin oluşması bilimsel bir tabana dayanmıyor. Ancak Yunus Emre'yi, Hacı Bektaş-ı Veli Hazretleri'nden yardım istemeye iten sebebin menkıbede anlatılma şekli oldu. Geçekten de menkıbede anlatıldığı gibi Yunus Emre bir kıtlık sonucu Hacı Bektaş Hazretleri'nin kapısına yiyecek istemek için gitmişse, İsmail Hacı Yaylası bu menkıbeye tam oturacak bir bölge. Adı yayla, ancak ne ağaç nede bir akarsu var etrafta. Tamamen kıraç ve verimsiz bir arazi, birkaç su kuyusu var. Bunlar da arazi sulamasında değil; ancak insanların ve hayvanların su ihtiyacını karşılayabilecek ebattalar.


Verimsiz ve kıraç bir arazide bulunan yayla, insanın tahayyül ettiği yayla tanımlamasının çok dışında bir görünüme sahip. Şu anda birkaç ağılın bulunduğu yaylada yer alan eski mezarlığın büyüklüğü ve mezar taşının çokluğu, bir zamanlar bu bölgede büyük bir yerleşim yeri olduğunun ispatı. Mezarlık içerisinde bulunan ve Yunus Emre'nin dedesi İsmail Hacı'ya ait olduğu söylenen kabrin etrafı çevrilerek tahrip olması önlenmiş. Yine bölgeye Yeşildere Belediyesi tarafından bir külliye yapılmış. Burada Yunus Emre'yi anma etkinlikleri düzenleniyormuş. Bu Ramazan ayında da iftar programları düzenlenmiş ve her gün iftar yemeği verilmiş.


Yeşildere Belediye Başkanı İbrahim Koçak, Yunus Emre'nin Karaman Yeşildere İsmail Hacı Yaylası'nda doğup büyüdüğünü iddia ediyor ve buna yürekten inanıyor. Kendisini bu konuda destekleyecek her türlü bilimsel veri sağlayacak olanlara kapısının her zaman açık olduğunu söylüyor ve bu konuda elinde belge ve bilgi bulunanların yardımlarını beklediğini söylüyor.


Son söz olarak Yunus Emre belki Karaman- Yeşildere- İsmail Hacı Yaylası'nda doğmuş olabilir ama şu anda bütün Türk Milleti'nin kalbinde yer etmiş ve ebediyen de bu yerini muhafaza edecek bir Türkmen Kocasıdır.

SADIK GÖKCE - MERHABA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.