30.YILINDA TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ VE KONYA ŞUBESİ

30.YILINDA TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ VE KONYA ŞUBESİ

30.YILINDA TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ VE KONYA ŞUBESİ Ahmet AKSOYYazarlar arasında mesleki dayanışmayı geliştirmek...

A+A-

30.YILINDA TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ VE KONYA ŞUBESİ
Ahmet AKSOY
Yazarlar arasında mesleki dayanışmayı geliştirmek ve ülkemizin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak amacıyla 7 Ağustos 1978 tarihinde 'Yazarlar Birliği' adıyla kurulan Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye'de en fazla üyeye sahip ve en etkili yazar kuruluşudur. Siyaset üstü tavrı, demokratik yapısı ve modern teşkilatlanmasıyla gerek üye gerekse üye olmayan, ülkemizdeki tüm yazar, fikir adamı, sinema, radyo ve televizyon sanatçıların kendilerini ifade etme imkanı buldukları bir mesleki kurumdur.
Kurumumuz, 1985'te Bakanlar Kurulu kararıyla 'Türkiye' adını kullanma hakkını elde ettikten sonra 1991'de yine Bakanlar Kurulu kararıyla 'Kamu Yararına Faaliyet Gösteren Dernek' statüsünü kazandı.
Türkiye Yazarlar Birliği, genel merkez Ankara dışında, İstanbul ve Konya başta olmak üzere 8 şube ve belli başlı illerdeki temsilcilikleriyle çalışmalarını sürdürmektedir.
Türkiye'nin gelmiş geçmiş en kapsamlı kültür ve sanat yıllığı TYB tarafından yayımlanmaktadır. İlki 1984 yılında yayımlanan 'Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı' bugün itibariyle Türkiye'de yayını devam eden tek yıllık olma özelliğine sahiptir.
TYB, popüler kültürün bir dayatması olan sahte şöhret sistemini besleyen ödüllendirmelerin tamamen uzağında bir değerlendirmeyle, her yıl, yılın yazar ve sanatçılarını seçmekte ve bir çok gerçek değerin kamuoyuna mal edilmesine zemin oluşturmaktadır.
TYB'nin faaliyetleri içinde 'Türkçenin Uluslar arası Şiir Şöleni' oldukça önemli bir yer tutmaktadır. İlki 1992 yılında Bursa ve Konya'da gerçekleştirilen Şölen'e 21 ülkeden Türkçe yazan 100'ün üzerinde şair katıldı. 2. Şölen 1993'te Kazakistan'ın başkenti Almatı'da, 3. Şölen1994'te Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta, 4. Şölen 1996'da Girne'de, 5. Şölen 2003'de Avrupa Birliği Parlamentosu'nun bulunduğu Strazburg'ta, 6. Şölen 2005'te Kırım Akmescit Simferopol'de ve ve 7. Şölen 2007'de Makedonya'nın Üsküp şehrinde düzenlendi.
TYB'nin "Türkiye'yi ve dünyayı doğru okuyup doğru yazmak için" başlattığı "Yazar Okulu" yılda iki dönem halinde çalışmalarını sürdürmektedir.
1994 yılında kurulan TYB Konya Şubesi bünyesinde yazar, şair, öykücü, akademisyen, gazeteci, televizyon programcısı, güzel sanatlar ve musiki ile ilgilenen sanatçılar ve kültür adamlarından oluşan 126 üye barındırmaktadır. Üyelerimiz, TYB Konya Şubesinin ev sahipliğinde çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır.
Konya Şubesi kuruluşundan 2002 yılına kadar çeşitli aralıklarla kültürel etkinlikler gerçekleştirmiştir. 2002 yılından itibaren de her yıl şubat ayı içinde ilan ettiği "Kültürel Etkinlik Takvimi'"çerçevesinde Mart ayından başlayarak Ekim sonuna kadar pek çok farklı alanda kültürel faaliyetler gerçekleştirmektedir. Gerçekleştirilen bu faaliyetler "Söz uçar yazı kalır" düsturuyla yazıya geçirilip kitaplaştırılmaktadır.
Konya Şubesi son 6 yılda 200'ün üzerinde program, 2 sempozyum gerçekleştirmiş ve 6 kitap yayımı yaparak kendisiyle ciddi bir yarışın içinde olduğunu göstermiştir. "Kültürel Etkinlik Takvimi" dışında, son üç yılda "Şehir Okumaları" üst başlığı altında Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un "Safahat"ı, Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in "Çile" adlı şiir kitabı ve "Diriliş Okumaları" alt başlığı altında, kendisine 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü verilen Sezai Karakoç'un "Şiirler"i okunmuştur.
TYB Konya Evi'nin bahçesinde 'Havuzbaşı Sohbetleri' olarak çeşitli kültürel etkinlikler icra edilmiştir. Yapılan programlar 'Konya'da Düşünce ve Sanat' adıyla kitaplaştırılmıştır.
TYB Konya Şubesi, TYB'nin 25. kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde iki büyük sempozyuma ev sahipliği yapmıştır. Bu sempozyumlardan ilki, Mayıs 2003'te düzenlenen "Konya'da Düşünce ve Edebiyat" sempozyumudur. İkincisi "Konya'da Öykü Günleri" adıyla Ekim 2003'te düzenlenen "Öykü Sempozyumu"dur. Her iki sempozyum da kitaplaştırılmış bulunmaktadır. Yine 2003'te yapılan mutad etkinlikler de 'Konya'da Kültür ve Hayat' adıyla kitaplaştırılmıştır.
Bunların dışında TYBKonya Şubesi'nin düzenlediği faaliyetlerden ikisi daha kitap haline getirilmiştir. Bunlardan ilki, 2004 ve 2005 yılları kültürel etkinlik takvimi çerçevesinde gerçekleştirilmiş bulunan programlardan ve yine aynı yıllarda "Yazılacak Çok Şeyimiz Var..." başlığı altında, şehrin önde gelen gazeteci, yazar, çizer, şair ve fotoğraf sanatçılarıyla birlikte gerçekleştirilen Konya il merkezi ve ilçelerine, çevre illere ve Suriye'ye yapılan geziler ve akabinde yerel-ulusal basında yayımlanmış olan gezi yazılarından oluşmuştur.
Bu kitaplardan ikincisi 2004 ve 2005 yıllarında yapılan kültürel ve sanatsal etkinlikleri konu alan 'Konya'da Kültür ve Medeniyet' adlı çalışmadır.
TYB Konya Şubesi, her yıl geleneksel olarak Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri düzenlemektedir. Hz. Mevlana'yı, Mehmet Akif Ersoy'u, Üstad Necip Fazıl'ı konu alan programlar yapma geleneğini sürdürmektedir. Ayrıca çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler de her yıl düzenli olarak yapılmaktadır.
TYB Konya Şubesi, 2006 ve 2007 yıllarında çok önemli kültürel etkinliklerin altına imza atmıştır. "Havuz Başı Sohbetleri" üst başlığıyla düzenlenen etkinliklerde Mümtaz'er Türköne, Nurullah Çetin, Yusuf Kaplan, Ali Osman Koçkuzu, Yasin Aktay, Ahmet Önkal, Mustafa Armağan, Ali Birinci ve Abdüllatif Şener gibi önemli isimler birikimlerini aktardılar.
TYB Konya Şubesi, kültürün, sanatın ve folklörün tarihine kayıt düşerek, azimle çalışmalarına devam etmektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.