Dr. MUSTAFA GÜÇLÜ

Dr. MUSTAFA GÜÇLÜ

Dr. MUSTAFA GÜÇLÜ

A+A-

 

(D. 03.05.1955 – Kuyulu Sebil- KONYA)

Oğuzların, kayı boyundan, keçili taifesinden, kışı Manavgat'ta, yazı Toroslarda geçiren ve kendilerini “Güneş Ülke” Horasan'dan gelen Ertuğrullardanız diye tanımlayan Sarı Keçili bir Yörük Obası olan Kuyuluzebir (sebil) köyünde doğdu.

Babaları namı diğer Cebel Hasan'ın çocuklarını okutmak niyeti ile, Adnan Menderes’in idam edildiği 17 Eylül 1961'de Konya'ya taşındılar. Sırasıyla 19 Mayıs İlkokulu, Karma Ortaokulu ve Konya Erkek Lisesinde okudu. Kapı Cami'ndeki Tahir Hocanın vaazlarından çok etkilendi. Boks, güreş, halter ve taekwondo gibi sporlarla meşgul oldu. Hasan Hüseyin Varol, Zeki Loraslı ve Av. M. Ali Uz ağabeylerin ilgilendiği Milli ve İslami değerlere bağlı gençlik hareketlerine katıldı. Bu gençliğin yol ayrımına geldiği 1969 yılında tercihini MTTB'de kalarak yoluna devam etti.

Daha iyi bir eğitim almak için İstanbul Kabataş Erkek Lisesine kaydını aldırttı. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesini kazandı. Milli ve İslami donanımını artırmak için 2 dönem yönetim kurulu üyeliğini yaptığı MTTB'nin her türlü faaliyetine katıldı. Özellikle Necip Fazıl Kısakürek, Mustafa Yazgan, Kadir Mısırlıoğlu, M. Şevket Eygi gibi fikir ve düşünce adamlarının konferanslarını kaçırmadı.

Erenköy'de Mahmut Sami Ramazanoğlu, Fatih’te İskender Paşa dergâhında Mehmet Zahit Kotku, Çarşamba İsmail Ağa Camindeki Mahmut Ustaosmanoğlu, Kara Gümrükte cerrahi dergahı şeyhi Muzaffer Ozak gibi tasavvufi kanaat önderlerinin, Ekrem Hakkı Bey ile Semiha Ayverdi Hanımefendinin Kubbealtı derneğinin, Ayhan Songar, Süleyman Yalçın, Nevzat Yalçıntaş, Muharrem Ergin vs. hocaların başkanlığındaki Aydınlar Ocağının sohbetlerine devam etti. Bu mekânlarda Türk harsı ve irfanının yüzlerce üstadını dinledi.

5 yıl kaldığı Konya Yurdu'nda Osman Nuri Topbaş hoca efendi ile 2 yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı. Fırsat buldukça İstanbul'un maddi ve manevi kültürel miraslarını gezdi.

1979'da mezun olup başhekimliğini Prof. Dr. Mazhar Özmen'in yaptığı Vakıf Guraba Hastanesi'nde memuriyete başladı. Aynı yıl evlendi. Üstâd Necip Fazıl Kısakürek ile II. B.D derneğinin kuruluş hazırlıkları 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonucu gerçekleşmedi. 1981-82 yılında Ankara ve Kağızman'da (Kars) vatani görevini tamamladı. Ocak 1983’ten itibaren Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde Ortopedi ihtisasına başladı. Osman Yüksel Serdengeçti,

Hacıveyiszade Mustafa Efendi'nin oğlu Mehmet Kurucu ve Mevlana'nın torunu Şehabeddin Uzluk gibi pek çok mübarek insanın ameliyatlarında bulundu. Konya'da bazı sivil toplum derneklerinde üye ve yöneticilik yaptı. 1987'de hac görevini ifa ettikten sonra 1988'de Konya SSK Hastanesinde Ortopedi uzmanı olarak çalışmaya başladı. Bir taraftan da Türk İslam dünyasında yaşanmakta olan kan ve gözyaşlarına bir nebze merhem olabilmek için Konya'nın yardımlarını götürdü ve gittiği ülkelerin siyasi ve manevi önderleri ile tanıştı.

 

 

Afganistan'da Burhanettin Rabbani ve Gulbeddin Hikmetyar,

Kıbrıs'ta Şeyh Nazım el Kıbrisi Hz.

Nahcıvan'da meclis başkanı Haydar Aliyev,

Azerbaycan'da halk cephesi lideri Ebulfeyz Elçibey, Abbas Abdullah, Arif Acaloğlu,

Özbekistan'da Erk Partisi lideri Muhammet Salih,

Bosna Hersek'te Aliya İzzetbegoviç, Ahmet Adiloviç, Adem Hoçiç,

Batı Trakya'da Dr. Sadık Ahmet, Ahmet Hacı Osman, Mustafa Boşnak,

Irak Türkmenlerinden Dr. Aydın Beyatlı, M. Kemal Yaycılı, Muzaffer Arslan, Oğuz Sarıkahya,

Çeçenistan'da Şamil Basayev, Vahe Ahsenov, Leçi Dudayev, Doku Kazırov

Kırım'da Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rıfat Cubarov,

Suriye'de Ebu Gudde hz.

Mısır'da Büyük Osmanlı Dostu Muhammed Harp vs. ile sohbetlerde bulundu

Ayrıca;

1992 Erzincan depremzedelerine,

1994'de Kuzey Irak'tan Hakkâri Çukurca'ya gelen kurt mültecilere,

1996 (3 Mart) Selçuklu salı saat sekiz sohbetlerini başlattı.

1999 Adapazarı depremzedelerine Konya’nın yardımlarını ulaştırdı.

1994 den itibaren Konya Belediye Hastanesi'nde,

2004'den itibaren de Konya Numune Hastanesi başhekim yardımcılığı görevlerinde bulundu.

2002 yılından beri başkanlığını yaptığı Konya Aydınlar Ocağı Derneği olarak, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen, İbrahim Dıvarcı ve ekibinin yaptığı "Büyük Selçuklu Mirası" adlı 5 ciltlik dev eserin Türk Kültür hayatına kazandırılmasında ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadı.

2013'de emekli olmasına rağmen 13 Kasım 2014 tarihinde Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümüne kurucu öğretim üyesi olarak atandı. Aynı fakültenin dekan yardımcılığı görevinde bulundu.

Yine dernek olarak, Cumhurbaşkanlığı himayesinde “Türklerin Mirası” adlı 17 ciltlik büyük eserin Türk Kültür hayatına kazandırılmasına yardımcı olan ve 18 Kasım 2021’de emekli olan 70 yaşındaki Mustafa GÜÇLÜ’nün 4 çocuğu, 7 torunu vardır. 3 Mayıs 2025

 

Mustafa DURDU

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.