Padişahlar halkla iç içeydi

Padişahlar halkla iç içeydi

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin 2013 Kültürel Etkinlikler Takvimi'nin 26. programında bu hafta 'Osmanlı Padişahlarının Yurt Seyahatleri' vardı....

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin 2013 Kültürel Etkinlikler Takvimi'nin 26. programında bu hafta 'Osmanlı Padişahlarının Yurt Seyahatleri' vardı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Mercan tarafından verilen konferansa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanısıra Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Hadim İlçe Müftüsü Ahmet Demirel, İl Sosyal Hizmetler Müdür Yardımcısı Cemil Paslı, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, yazarlar, sanatçılar, akademisyenler, gazeteciler ve öğrenciler katıldı.

İLK KEZ II. MAHMUT SEYAHATE ÇIKTI

Padişahların Yurt Seyahatleri başlıklı söyleşisinde Tarihçi Doç. Dr. Mehmet Mercan, Osmanlı padişahlarının halklarıyla iç içe olduklarını anlattı. Mercan, Osmanlı padişahları arasında yurt içi gezileri yapanlar, bu gezilerin sebepleri ve nasıl yapıldıkları konusunda bilgi verdi; yurt gezisi yapan ilk padişahın II. Mahmut olduğunu ve bu padişahtan önce yurt seyahati gerçekleştiren bir başka padişahın tarihi kaynaklarda bulunmadığını ifade etti.

SEYAHATLERİN ÇEŞİTLİ NEDENLERİ VARDI

II. Mahmut, Abdülmecit, Abdülaziz, II. Abdülhamit, Mehmet Reşat gibi padişahların deniz, kara ya da demir yoluyla geziler yaptıklarını ve bu gezilerin çok farklı sebeplerinin bulunduğunu ifade eden Mercan, zaman zaman devlet kurum ve kuruluşlarının denetlenmesi, çeşitli kademelerdeki memurların ödüllendirilmesi, halkın sorunlarının dinlenmesi gibi nedenlerin padişahların seyahatlerine temel teşkil ettiğini belirtti. Konferans sonunda konuşmacıya TYB Konya Şubesi adına katılım beratını takdim eden Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, pek bilinmeyen bir konu üzerinde verilen bu konferansın çok faydalı olduğunu belirterek Mehmet Mercan Hoca'ya teşekkür etti.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.