S. Mücahit İYİYOLBULAN yazdı: Cennetin provası Muğla

S. Mücahit İYİYOLBULAN yazdı: Cennetin provası Muğla

Gitmeden görebilirsin, duyabilirsin ama kokusunu alamazsın. Türkülere ve şiirlere ilham kaynağı olan Muğla'nın akasya kokulu Arasta Çarşısından geçmedikçe kartpostallarda...

A+A-

Gitmeden görebilirsin, duyabilirsin ama kokusunu alamazsın. Türkülere ve şiirlere ilham kaynağı olan Muğla'nın akasya kokulu Arasta Çarşısından geçmedikçe kartpostallarda Muğla'yı görmek bir şey ifade etmeyecektir. Tarihi Kurşunlu Camisinden bir Mevlevi Tekkesi olan Şahidi Camisine giden daracık sokaklarda beyaza bürünmüş evler bir gelin misali görücüye çıkıyor. Ve sizi tarihe bir yolculuğa çıkarırken, binlerce yıldır güzelliğinden zerre kaybetmeyen doğasına davet ediyor.

Dalyan tekne turunda sazlıklar eşlik ediyor size. Ney olamadığı için kendini rüzgara teslim eden ve rüzgar sesinde salınan sazlıklar. Gözlerinizi yukarı kaldırdığınızda ölüsünün bile size tepeden baktığı kralların mezarları görülüyor dağlarda. Kaunos Kral Mezarlarını döven dalgalarda kaç medeniyetin silueti battı kim bilir? Turun sonunda yolcular İz Tuzu Plajına kavuşurken, Köyceğiz Gölünün de Akdeniz'le buluşmasına tanıklık ediyorlar. Tatlı su bir iplik gibi ayrılıyor tuzlu sudan ve kumsalın sahibi Caretta Caretta Kaplumbağaları bir miras gibi bırakıyor yumurtalarını toprağın en yumuşağına.

Akyaka dağlarının üzerine yükselen sislerin bulutlarla izdivacına şahitlik ediyor yeşilin her tonu. Ve meydan okuyorlar modern dünya bacalarının çıkardığı dumanlara. Sıra sıra apartmanların sıra dağları gölgelemesine izin verilmemiş bu topraklarda. Tek katlı evler haddini biliyor kumunu, demirini ve mermerini aldığı dağlar karşısında. Evlerin cumbalarından aşağı renk renk çiçekler sarkarken, uzun çam ağaçlarının gövdesine sarılarak yukarıya çıkıyor sarmaşıklar. Ağaç gövdeleri sarmaşıklar arasında kaybolurken güneş de yavaş yavaş eksiliyor denizin üzerinden. Ve renkler yerini alıyor fotoğraflanacak en güzel günbatımı için.

Bodrum Kalesi tüm ihtişamını koruyor. Her ne kadar kendisini koruyan kadırgalar başka rüzgarlara teslim olup gittilerse de taşlar istifini hiç bozmamış. Ve seyrine dalmışlar onlarca yelkenlinin aynı anda süzülmesine. İçinde yüzyıllardır tazeliğini koruyan eserlerle kucak açıyorlar ziyaretçilerine.

Yel değirmenleriyle kavgaya tutuşmamış bu sıcak yörenin insanları. Don Kişot'un kılıç çektiği değirmenlere selfie çubuğuyla yaklaşıyorlar. Gümbet Tepesinden bizleri selamlayan değirmenler "Hangi rüzgar attı seni buraya?" demek için ziyaretçilerini bekliyor.

Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat Beyşehir için "Cennet ya burasıdır ya da buranın altındadır" demiş. Biz de ondan mülhem diyoruz ki "Cennet ya Muğla'dır ya da Muğla'nın altında bir yerdedir." Cennetin provasını yapmak isteyenler için Muğla mutlaka ama mutlaka gidilip görülmesi ve kokusunun içine çekilmesi gereken bir yerdir.

Yukarıda ki satırların yazılmasında bizlere vesile olan Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı ve Muğla Basın İlan Kurumu Müdürü Mehmet Ali KÖSEOĞLU, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin EKİNCİ, Muğla İl Milli Eğitim Şube Müdürü Tarık TÜFEKÇİ, Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürü Fazıl KARABAĞ ve Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin GEÇİM başta olmak üzere, TYB Konya Şubesinin düzenlediği bu iki günlük gezide Konyalı yazarlara mihmandarlık yapan herkese şükranlarımı sunuyorum.

Kaynak: Belge.com.tr - S. Mücahit İYİYOLBULAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.