TYB KONYA'NIN BU HAFTAKİ KONUĞU DR. MUSTAFA GÜÇLÜ OLDU

TYB KONYA'NIN BU HAFTAKİ KONUĞU DR. MUSTAFA GÜÇLÜ OLDU

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi "Güz Dönemi Kültür Etkinlikleri" kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi "Şehir Konferansları" ile ortaklaşa yapılan...

A+A-
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi "Güz Dönemi Kültür Etkinlikleri" kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi "Şehir Konferansları" ile ortaklaşa yapılan bu haftaki programın konuğu Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü oldu. "Bir Dava Adamı; Osman zeki Yüksel Serdengeçti" konulu konferansı 19 Kasım Cumartesi günü İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda gerçekleşti.
Programa Kırıklareli Vali Yardımcısı Tacettin Özeren, gazeteciler, öğrenciler ve kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı.

DİL TARARİH'TE OKUDU

Dr. Güçlü konuşmasına Osman Zeki Yüksel'in çocukluk ve gençlik yıllarından bilgiler vererek başladı. Serdengeçti'nin Akseki'nin tanınmış ailelerinden birinin mensubu olduğunu söyleyen Güçlü, İlk Öğretimini Akseki'de tamamlayan serdengeçti'nin Lise eğitimini Ankara'da Atatürk Lisesinde tamamladığını kaydetti. Lise eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesine devam ettiğini belirten Güçlü 1944 yılındaki olaylara karıştığı gerekçesiyle yargılandı ve eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Mahkumiyetinin ardından eğitimine devam etmek isteyen ve izin verilmeyen Serdengeçti dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'e yazdığı "Yüksek Vekaletin Alçak Vekiline" başlıklı dilekçesiyle tekrar hapse atıldığını kaydetti.

AÇILIN OSMAN GELİYOR

O dönem dostlarından olan Necip Fazıl'ın cevap veremediği laf yetiştiremediği tek ismin Osman Zeki Yüksel olduğunu belirten Güçlü, Necip Fazıl'ın fikri olarak üstün olduğunu ancak Osman Zeki Yüksel'in de üstün olduğu tarafların olduğunu söyledi. Serdengeçti'nin Hayatında birçok kez siyasi nedenlerle tutuklu kaldığını söyleyen Güçlü, mizacından ve karakterinden ötürü hep dik başlı biri olduğunu söyledi. Tek partili dönemde Milliyetçi ve Mukaddesatçıların lideri, öncüsü olduğunu, kaydeden Güçlü, Osman Zeki Yüksel'in hayatı boyunca dik durduğunu hep cesur olduğunu belirtti. Mahkemeye ve hapishaneye giderken bile "Açılın Osman Geliyor" dediğini anlatan Mustafa Güçlü böylece her şeye hazır olduğunu ve korkmadığını belirttiğini sözlerine ekledi.

SERDEN GEÇTİ İSMİ ÇIKARDIĞI DERGİDEN GELİYOR

Dr. Mustafa Güçlü, Osman Zeki Yüksel'in sert mizacının yanında bir o kadarda esprili biri olduğunu, bazı esprilerinin hala anlatıldığını belirtti. Durumunun kötü olmasına rağmen öğrenciler okuttuğunu onlara yardım ettiğini söyleyen Güçlü, Serdengeçtinin bonkör biri olduğunu söyledi. Serdengeçti isminin ise çıkardığı Serdengeçti Dergisi'nden aldığını söyleyen Güçlü, yasaklamalar ve açılan davalar nedeni ile sadece 33 sayı çıkabildiğini kaydetti.

PARKİNSON'A YAKALANDI

1980 li yıllarda Parkinson hastalığına yakalanan Serdengeçti'nin Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavi gördüğünü anlatan Güçlü, Serdengeçti'nin Konya'ya sık gelip gittiğini ve Konya'da da dostlarının olduğunu söyledi.
Program Kırklareli Vali Yardımcısı Tacettin özeren'in Dr. Mustafa Güçlü'ye plaket takdim etmesi ve toplu fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.