TYB'de Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi anıldı

TYB'de Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi anıldı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin hafta sonunda düzenlediği programda Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi, Konya İl Halk Kütüphanesi'nde İlim Yayma...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin hafta sonunda düzenlediği programda Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi, Konya İl Halk Kütüphanesi'nde İlim Yayma Cemiyeti Konya Şube Başkanı Mehmet İncili'nin yaptığı konuşma ile anıldı. Programa TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu'nun yanı sıra AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, akademisyenler, yazarlar ve öğrenciler katıldı. Mehmet İncili konuşmasına, "34 yıl önce İstanbul'da rahmet-i Rahmân'a kavuşan Gönüller Sultanı Mehmet Zâhid Kotku Hazretlerini anıyoruz ve arıyoruz" diyerek başladı. İncili, "Bu tür zatların genellikle kerametleri anlatılır. Hâlbuki istikamet önemlidir. Hoca Efendi, 'Bir istikamet, bin kerametten hayırlıdır' derdi ve gerçek kerametin 'kişinin abdest alıp camiye girmesi' olduğunu söylerdi" diye kaydetti. İncili konuşmasına şöyle devam etti: Gümüşhanevî dergâhında yetişen ve İskenderpaşa cemaatinin mimarı olan Gönüller Sultanı Mehmed Zâhid Kotku Hazretleri para, mal, servet, şehvet gibi nefsin arzularını yansıtan pek çok put çeşidi olduğunu, ama bunların en tehlikelisinin kibir, yani kendini beğenmek belâsı olduğunu; bunun ise insanın mahvını hazırlayan ve tevfîk-i ilâhîye mâni olan en büyük fesat kaynağını oluşturduğunu söylerdi. Dünya hayatında kendini beğenmenin felâketine dikkat çeken Gönüller Sultanı Mehmed Zâhid Kotku Efendi'yi rahmet ve minnetle anıyoruz ve arıyoruz.

HALKI İRŞAD ETMEYE GAYRET EDERDİ

Gönüller sultanı Mehmet Zahit Kotku Hazretleri'nin görev yaptığı camilerde, her pazar ikindi namazının ardından Ramuz El-Ehadis dersleri verdiğini, Cuma vaazları ve önemli günlerdeki konuşmalarının yanı sıra, hususî sohbetleriyle de halkı irşâd etmeye büyük gayret gösterdiğini anlatan Mehmet İncili, anlattığı birçok hatırasının yanı sıra postaneden evrak getiren bir posta memurunun, Hoca ile olan bir hatırasını şöyle anlattı: "Posta memurunun, acı bir kış günü evinde kömürü yok, parası yok, çoluk çocuk perişan... O gün Hocamıza bir yerden havale gelmiş. Posta memuru havaleyi almış, kendisine getirmiş. Hoca efendi mütebessim bir şekilde gelen paradan ihtiyacı olan kadarını posta memuruna senin ihtiyacın vardır, diyerek geri vermiş..." Eğitim ve yardımlaşma amaçlı pek çok hayır kurumunun tesisine vesile olan Mehmed Zâhid Kotku Hoca Efendi'nin faize bulaşmış hiçbir yardımı kabul etmediğini ve karşıdakini de gücendirmeden reddettiğini; her insanda bir güzel tarafın olduğunu ve o güzel tarafıyla andığını hatıralarıyla anlatan Mehmet İncili, Hoca Efendi'nin birlik ve beraberliğe de çok önem verdiğini, sıkıntısı olan Müslümanların sıkıntılarını kendi sıkıntısıymış gibi gidermeye çalıştığının altını çizdi. Programın sonunda TYB Konya Şubesi adına Katılım Belgesi'ni Mehmet İncili'ye AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez takdim etti. Üzülmez, TYB Konya Şubesi'ne ve Mehmet İncili'ye bu anlamlı etkinlik için teşekkür ederek, Hoca Efendi'ye rahmet diledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.