TYB'de modern şiir konuşuldu

TYB'de modern şiir konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2013 kültürel etkinliklerinde şiir konuşuldu. Programa akademisyenler, yazarlar, şairler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi....

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2013 kültürel etkinliklerinde şiir konuşuldu. Programa akademisyenler, yazarlar, şairler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği, Dr. Abdullah Harmancı'nın yönettiği söyleşide Şair Murat Üstübal, şiir, modern şiir ve poetikası hakkında izleyenlere bilgiler verdi. "Modern şiire nereden başlayalım?" başlıklı programda Üstübal, Serveti Fünun hareketini de modern şiirin başına konulabileceğini belirterek, "Serveti Fünun hareketinin bilimsellik iddiaları vardı. Şeyh Galip ve Şinasi'nin Türk şiirini modern bir tarafa taşıma çabalarını biliyoruz" dedi.

İMGE HAYATIMIZDAN UÇUP GİTTİ

Eski biçimlerimizin bizim şu anki ihtiyaçlarımıza karşılık gelip gelmediklerinin sorgulanması gerektiğinin altını çizen Üstübal, "Aruzla şiir yazdığınız zaman bugün deneysel bir iş yapıyorsunuz. Bugün imge bile hayatımızdan uçtu. İkinci Yeni'yi bile modern şiire başlangıç olarak görebiliriz. Hatta biri çıkar Orhan Veli'ye Birinci Yeni'ye bunu götürebilir. Batıda tek tip bir modernizm yok. Bizim kafalarımızda bazı modalar var, zaman zaman bunlar depreşiyor. Modernlik algısının şimdilerde oluştuğunu düşünüyorum. Şu anda o çoğulculuğu oluşturabildik zihnimizde, o zaman modern şiire şimdi başlayabiliriz" diye kaydetti.

ÜSTÜBAL POETİKASINI YAZACAK MI?

Harmancı'nın 'Poetikanızı yazacak mısınız?' sorusunu da Üstübal şöyle cevaplandırdı: Ben açıkçası yazdığımı düşünüyorum. Benim farkım, poetikamı kendim çürütmek taraftarıyım. Şairin kendi içinde de kendi dönemlerini aşması lazım. Ben şuna inanmıyorum; 'Necip Fazıl ömrü boyunca poetikasına sadık kaldı'... Böyle bir şey olmamıştır. Ben değişime açık olduğumu düşünüyorum. Programın sonunda TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu ve Dr. Abdullah Harmancı, Şair Murat Üstübal'a 'Katılım Belgesini birlikte takdim ettiler.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.