TYB'de şehir ve medeniyet konuşuldu...

TYB'de şehir ve medeniyet konuşuldu...

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nde Lütfi Bergen, "Türk Düşüncesinde Şehir ve Medeniyet" konulu bir konuşma yaptı. Konya İl Halk Kütüphanesi'nde...

A+A-

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nde Lütfi Bergen, "Türk Düşüncesinde Şehir ve Medeniyet" konulu bir konuşma yaptı. Konya İl Halk Kütüphanesi'nde yapılan konferansa akademisyenler, gazeteciler, yazarlar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Yazar Lütfi Bergen, Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nda çizdiği medeniyet profili ile Safahat'ta çizdiği medeniyet profilinin farklı olduğunu ileri sürdü. İstiklal Marşı'nda medeniyetin "tek dişi kalmış canavar" olarak tanımlandığını, bu tanıma günümüzde sahip çıkan akımın başını İsmet Özel'in çektiğini belirten Bergen, Safahat'ta geçen medeniyet tanımının temsilcisi olarak da Sezai Karakoç'u gördüğünü söyledi. Medeniyet tanımının yanlış yapıldığını, İbn-i Haldun'un kullandığı hadari toplum tabirinin şehirde yaşayanları kapsadığını ve kelimenin hadara kökünden geldiğini belirten Bergen, medeniyet tabirinin Türkçe bir kelime olduğunu belirtti. Medeniyet kelimesinin dini bir kapsamı olduğunu belirten Bergen, İslam medeniyeti denilince akla gelen yerleşim şeklinin cami ve etrafında kurulan bir pazar ve ahalinin yaşadığı mahalleler şeklinde gelişeceğini söyledi, örnek olarak da Peygamber Efendimizin Medine'ye hicreti sırasında önce bir mescit yaptırmasını ve hemen yanına da pazar yeri kurdurmasını verdi.

ÖNCE 5 KUŞAK YETİŞİRDİ, ŞİMDİ ÜÇ...

Son on yılda yapılan konutlar ve AVM'ler yüzünden İslami şehir medeniyetinin tamamen kaybolmaya yüz tuttuğunu söyleyen Bergen, "Evleri çeviren duvarların arasında kalan ve hayat diye bilinen bir olgu tamamen kayboluyor, aile mefhumundan uzaklaşıyoruz. Bizde aileyi dede, nine, çocuklar ve torunlar oluştururdu.Bugün ise aile denilince anne-baba ve varsa çocuk geliyor akla. Evlilik yaşının 30'lu yaşların üzerine çıkması yüzünden eskiden yüz yıl içinde beş kuşak yetişirken bu sayı günümüzde 3'e düşmüştür" dedi. Zamanımızda şehirde oturmanın bir kölelik haline geldiğini belirten Bergen, evleri otel olarak niteledi ve otellerimizden iş yerine veya şehrin merkezine inebilmek için belirli bir meblağ ödenmesi gerektiğini söyledi. İslami şehir medeniyetinin en güzel örneklerini Osmanlı'da bulduğumuzu söyleyen Bergen, İslam medeniyetinin olmazsa olmazının cami, pazar ve bunlar etrafında gelişen mahalleler olduğunu belirtti. Programın sonunda TYB Konya Şubesi adına Bergen'e Katılım Belgesi'ni Prof. Dr. Nazmi Zengin verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.