YENİ ANAYASA VE MEHMET AKİF

YENİ ANAYASA VE MEHMET AKİF

Geçtiğimiz hafta İstiklal Marşı'nın kabulü ve bu hafta da Çanakkale Zaferi'ni kutladık ve kutlamaya devam ediyoruz. Bu kutlamalara Mehmet Akif Ersoy'un...

A+A-
Geçtiğimiz hafta İstiklal Marşı'nın kabulü ve bu hafta da Çanakkale Zaferi'ni kutladık ve kutlamaya devam ediyoruz. Bu kutlamalara Mehmet Akif Ersoy'un şiirleri damgasını vurdu. Özellikle "Çanakkale Şehitleri" için yazdığı şiir hemen hemen her toplantıda okundu.

Yapılan bu kutlamalar genç neslin milli ve manevi ruhunu yükseltmeye yönelikti. Bir milletin geleceğini garanti altına alabilmesi için, genç neslin ne kadar önemli olduğunu aklıselim sahibi olan herkes bilir. Bir ülkeyi esaret altına almak isteyenler de genelde hedef kitle olarak gençleri seçerler.

Yeni ve sivil bir Anayasa yapılmaya çalışıldığı şu günlerde "Türklük" kavramını bir yana bırakıp, "Türkiyelilik" safsatası ile çalışanlara Mehmet Akif Ersoy'un şu satırlarıyla bir kez daha seslenmek istiyorum:
"...
Yurdu baştanbaşa viraneye dönmüş Türk'ün;
Dünkü şen, şatır ocaklar yerde bugün.
Gündüz insan sesi duymaz, gece görmez bir ışık,
"Bu diyarın hani sahipleri?" dersin; cinler,
"Hani sahipleri?..." der, karşıki dağdan bu sefer!
Nerde Ertuğrul'u koynunda büyütmüş obalar?
Hani Osman gibi, Orhan gibi gürbüz babalar?
Hani bir şanlı Süleyman Paşa? bir kanlı Selim?
Ah, bir Yıldırım olsun göremezsin, ne elim!
..." (1)
Bu satırlarda Milli Şairimiz Mehmet Akif, bu ülkenin kime ait olduğunu çok net bir şekilde belirtmiş. Mehmet Akif'in izinden gittiklerini söyleyenler bunun farkında değiller mi? Yoksa bazı kutsal değerleri kullandıkları gibi, Mehmet Akif'i de bir paravan gibi kullanıyorlar mı?
Şayet Yeni Anayasa'da "Türkiye Cumhuriyeti Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olanlara Türk denir" tabiri yer almazsa Mehmet Akif'in izinden gittiklerini söyleyenlerin samimiyetsizlikleri ortaya çıkmış olacak.
***
Cumartesi günü Caner Arabacı'nın yazdığı "Siper Okulu" isimli oyunu Meram Belediyesi Konevi Kültür Merkezi'nde izleme fırsatı buldum.

Oyunu sahneye koyan sanatçılar mükemmel bir performans sergilediler. Adeta olayı yaşamış gibi oldum. Salonu dolduranların büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturdu. Çocuklarını bu oyunu izlemek için getiren velilere gösterdikleri duyarlılık için teşekkür ediyorum. Senaryo yazarı Caner Arabacı'ya, oyunu sahneye koyan sanatçılara, TYB Konya Şubesi'ne ve salonu bu oyun için hizmete açan Meram Belediyesine teşekkür ediyorum.

Pazar akşamı da Konya Ticaret Odası'nda Çanakkale Zaferi etkinlikleri yapıldı. Solonun büyük bölümünü Üniversite öğrencisi gençler doldurmuştu. Mükemmel bir atmosfer içerisinde geçen geceyi hazırlayan ekibe de teşekkür etmeyi bir borç olarak kabul ediyorum.

Bu tür faaliyetlerin devam ederek genç nesle milli şuurun verilmesini ülkemizin geleceği için önemli görüyorum.
--------------------
Dipnot
1) (Ersoy), Mehmet Akif, Safahat "Asım" s. 135. Yay. Haz. M. Ertuğrul Düzdağ.Konya Büyükşehir Kültür Yay.2011/İST

SADIK GÖKÇE - MERHABA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.