D. Mehmet Doğan’a Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü verildi

D. Mehmet Doğan’a Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü verildi

Şair, yazar, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen'in kurucusu merhum Mehmet Akif İnan anısına düzenlenen “Mehmet Akif İnan Ödülleri”nin sahipleri belli oldu....

A+A-

Şair, yazar, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen'in kurucusu merhum Mehmet Akif İnan anısına düzenlenen “Mehmet Akif İnan Ödülleri”nin sahipleri belli oldu. D. Mehmet Doğan’a “Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü” verildi.

Mehmet Akif İnan Vakfı tarafından organize edilen “Mehmet Akif İnan Ödülleri” programının 2’ncisi 06.01.2021 tarihinde Memur-Sen Konfederasyonu Genel Merkezi’nde video-konferans şeklinde gerçekleştirildi.

Program kapsamında, Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü yazar, mütefekkir D.  Mehmet Doğan’a, Çalışma Hayatı ve Emek Ödülü Fatma İçuz’a, Başarı ve Teşvik Ödülü Özdemir Bayraktar’a, Uluslararası Değer Ödülü Raid Salah’a, Jüri Vefa Özel Ödülü Asım Gültekin’e, Üstün Hizmet Ödülü ise Recai Kutan’a verildi.

Kurtulmuş: Akif İnan’ın idealleri ve fikirleri yaşatılmalı

Programda bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, vefatının 21. yıldönümünde Akif İnanı hayırla şükranla yad ederek programı tertip eden Memur-Sen ve Mehmet Akif İnan Vakfı’na teşekkür etti.

Kurtulmuş, Mehmet Akif İnan adına verilen ödüllerin onun temsil ettiği idealler ve fikirlerin yaşatılması adına önemli olduğuna dikkat çekerek uzun yıllar devam etmesini temenni etti.

Kurtulmuş, “Maddi imkanın olmadığı, desteğin olmadığı bir ortamda Akif inan ve arkadaşları o zorluklar içerisinde yola çıktılar. Ama en büyük sermayeleri dava şuuruna sahip olmalarıydı ve ihlas sahibi olmalarıydı. Bugün Memur-Sen’in Türkiye’deki en güçlü memur sendikası olması bu ihlasın bir ürünüdür. Memur-Sen artık uluslararası arenada da ismi duyulan ve sözü edilen bir emek örgütüdür. Bunda da Mehmet Akif İnan ve arkadaşlarının dava şuurunun ve ihlasının etkisi büyüktür. Mehmet Akif İnan ve arkadaşlarına bu vesile ile bir kez daha rahmet diliyorum” diye konuştu.

Yalçın: Amacımız üretimi ve kaliteyi artırmaktır

Genel Başkan Ali Yalçın ise yaptığı konuşmada, “ Biz, sendikamızın, konfederasyonumuzun kurucusu, şair, mütefekkir, iman ve aksiyon adamı Mehmet Akif İnan ağabeyimizin tanımıyla ‘köklerini medeniyetimizde olan soylu mücadelemizi, adil şahitlik çerçevesinde geleceğe taşımak için’ var gücümüzle çalışıyoruz. Biz, tam da bu noktada, öncülerle gelecek arasında bir köprü vazifesi gördüğümüzün bilincindeyiz. Çağa şahitlik, çağın hafızası olmak demektir. Öncülerimizin vasiyetine de uyarak, asla hırsa kapılmadan ama sorumluluklarımızla yani kulluğumuzla şekillenmiş azmimizi hep diri tutup, insan ve insanın en saf eylemi olan emek mücadelesini en güçlü şekilde sürdürüyor, bu soylu eylemimizi de adil hafızaya naklediyoruz”  dedi.

Yalçın konuşmasında,  ‘Bizim amacımız; sadece almak, daha çok almak değildir. Üretimi ve kaliteyi artırmak, daha verimli, daha huzurlu çalışma ortamı oluşturmaktır. Bizi yönetenlere yol göstermek, alternatif çözümler üretmektir.’ Bizim 30 yıla yaklaşan sendikal mücadelemizin şiarı da işte budur. Kamu görevlileri sendikacılığında bugün öncü bir güç hâline gelmişsek, işte bu kök fikirler sayesindedir. İdeolojilerin dar kalıplarını aşan, hayatın akışı içinde şuuru ortaya koyan bir anlayıştır bu. Zira biz, yerelden evrensele yolculuk yaparken, işte bu paradigma, duruşumuzu da anlatıyoruz” diye konuştu.

Özer: irfan ehliydi

Mehmet Akif İnan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özer ise yaptığı konuşmada “imzalanan protokol gereği Akif İnan ödülleri vermeye başladıklarını ve bu ödül programlarının bu yıl 2’ncisini düzenlemekten onur duyduklarını kaydetti. Akif İnan gibi büyük değerlerin toplumun medeniyet ve kültür yapılanmalarında önemli roller oynadıklarını belirterek, “Akif İnan hocamız bu özelliği fazlasıyla şahsında barındıran bir şahsiyetti. İrfan ehliydi. Akif İnan’ın boş zamanı, boş günü yoktu, rüyalarını dahi dolu dolu yaşayan, değerli bir şahsiyetti” diye konuştu.

Arıcan: Akif İnan gerçek bir mütefekkir ve aydındı

Mehmet Akif İnan Ödülleri Jüri Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, “Mehmet Akif İnan üstadımız, Mehmet Akif Ersoy gibi şair, mütefekkir ve bir eylem insanıydı. Mehmet Akif Ersoy’un sadece ismini taşımıyordu aynı zamanda fikirlerini de paylaşıyordu. Akif Ersoy Milli Mücadele’de nasıl mücadele verdiyse, Akif İnan da yaşadığı süreç boyunca fikirleriyle, faaliyetleriyle aynı mücadeleyi verdi” dedi.

Arıcan şöyle devam etti: “Akif İnan, toplumun, coğrafyanın, insanın ve Müslümanların dertleriyle dertlenen gerçek bir mütefekkir ve aydındı. Türkiye’de sendikacılığı çok ileri taşıyan bir şahsiyetti ve nitekim kurduğu Memur-Sen, şu an milyonlara ulaştı. Akif’in başlattığı bu hareket ise şimdilerde onun adını yaşatıyor ve gerçek bir vefa örneği sergiliyor. Burada olmaktan ve bu ödül törenine jüri başkanlığı yapmaktan onur duyuyorum.”

Doğan: Fikirleri, idealleri, mücadelesi olan bir şahsiyetti

Kültür Sanat Ödülü’ne layık görülen Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu ve şeref başkanı D. Mehmet Doğan, yaptığı konuşmasında, “2000 yılında ahirete uğurladığımız çok sevdiğimiz büyüğümüz Mehmet Âkif İnan adına düzenlenen bir ödül töreni vesilesiyle, elektronik ortamda dahi olsa bir araya geldik. İnşallah yüz yüze beraber olacağımız günlere erişiriz. Mehmet Âkif İnan şairdi, yazardı, mütefekkirdi. Elbette muallimdi, öğretmendi. Bunların yanında bir cemiyet adamı, dava ve mücadele adamı idi. Esasında bütün önce söylediklerimiz bu son ifade ettiklerimizle anlam kazanıyordu.” dedi.

 Âkif İnan’ı, “fikirleri, idealleri, mücadelesi olan bir şahsiyetti” diye tanımlayan D. Mehmet Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu kimliği ile güçlü bir sivil toplum kuruluşunun temelini attı.  Bu anlamda, Memur Sen’in kurulması ve başkanlığını Mehmet Âkif İnan’ın üstlenmesi çok mühim bir hadisedir. Memur-Sen’i diğer sendikalardan farklı kılan da budur. Çünkü bilinen, tanınan, ünlü bir dava ve fikir adamı tarafından kurulmuş, fikir temelli bir sendikadır. Memur-Sen onun fikirleri, idealleri istikametinde yürüdükçe güçlü olmaya devam edecektir. Âkif İnan, yazar camiasında “ağabey” olarak bilinir. O bizim ağabeyimiz olduğu kadar, dava ve mücadele arkadaşımızdı; her zaman omuz omuza idik.”

Doğan: Değerlerini yaşatmayan, değer kaybeder, değersizleşir

Konuşmasında, “Onun adını taşıyan bir ödüle layık görülmekle iftihar ediyorum” diye konuşan Doğan, Beni bu vesileyle hatırlayanlara, ödüle layık görenlere teşekkür ediyorum. Bir kalem emekçisinin yarım asrı geçen mesaisinin takdir edilmesi elbette bir kadirşinaslıktır. Kadir bilenlerin kadri bilinir, diyorum. Bugün ödüle layık bulunan arkadaşlarımıza da tebriklerimi sunuyorum. Memur Sen’in meslek alanı ile ilgili ödülleri yanında kültür, edebiyat ve sanat alanına yönelik ödül vermesini bilhassa manidar buluyorum. Eğitim-Bir’in, Memur-Sen’in kültürel alana yönelik ilgisinin daha ileriye götürülmesi gerektiği düşüncesindeyim. Türkiye’de büyük sermayedarlar kültürel alana ciddi destek sağlarlar. Tabii bunların hangi kesime mensup olduklarını gayet iyi bilirsiniz. Bizim fikirlerimize yakın duran iş adamlarının bu konularla ilgilenmek akıllarından geçmez bile. Koskoca Odaların kültüre kıymık kabilinden katkısı olmaz. Sendikalarımız nisbeten kültürel alana daha yakınlar. Bunda rahmetli büyüğümüz Âkif İnan’ın tesiri vardır elbette. Bu sene İstiklâl Marşı’nın 100. Yılı. 2021 İstiklâl Marşı yılı olarak ilan edildi. Millî mutabakat metnimizin 100. Yılının layıkıyla hatırlanmasında Memur-Sen’in öncü bir rol üstleneceğini umuyorum. Değerlerimizi yaşatmak için her türlü imkânımızı seferber etmeliyiz. Değerlerini yaşatmayan, değer kaybeder, değersizleşir. Mehmet Âkif İnan’ı vefat yıldönümünde rahmetle anıyorum. Onun birkaç hikmetli mısraı ile sözleri tamamlamak istiyorum: Edep senin, sabır benim derimdir. * Yeter bize vefa elbiseleri. * Iztarıp var oluş şartı oldu. * Acılar güvence ölümsüzlüğe. * Candır aşkın bedeli. * En iyi anlatış artık susmaktır.”

Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen M. Recai Kutan ise yaptığı teşekkür konuşmasında Mehmet Akif İnan adına verilen bir ödüle layık görülmekten dolayı onur duyduğunu belirterek jüriye teşekkür etti.

Şair, yazar, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen'in kurucusu merhum Mehmet Akif İnan anısına düzenlenen ödül törenine İnan’ın Kızı Banu İnan ve kardeşi Dr. Ahmet İnan da katılarak birer konuşma yaptılar ve “programın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandılar.

Programa, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Mehmet Akif İnan Vakfı Başkanı Ahmet Özer, Mehmet Akif İnan’ın kızı Banu İnan ve kardeşi Dr. Ahmet İnan, ASBÜ Rektörü ve Akif İnan Ödülleri Jüri Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş katıldı.

Mahmut Erdemir

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.