Teferrüc Dergisi son sayısında Mevlana'yı işledi

Teferrüc Dergisi son sayısında Mevlana'yı işledi

İstanbul Sultanbeyli Belediyesi öncülüğünde yayınlanan Teferrüc dergisinin son sayısı Mevlana Özel Sayısı olarak yayınlandı. Dergide Konyalı isimlerin yazıları da yer alıyor.

A+A-

6 yıldır yayın hayatına devam eden ve 18. Sayısını okurlarla buluşturan Teferrüc dergisi, son sayısını Mevlana özel sayısı olarak yayınladı. Sultanbeyli Belediyesi öncülüğünde yayınlanan dergide Konyalı yazarlar Ahmet Köseoğlu, Prof. Dr. Ali Temizel ve Doç. Dr. Nuri Şimşekler de yazıları ile yer alıyor.

Derginin baş yazısı ise Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu tarafından ‘Birlik Dükkanı’ başlıklı yazı oldu. Dergide Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Ali Temizel’in yazısı ‘Mevlana’nın Şahsiyeti ve Mevlana’dan Günümüze İnsani Diplomasi’ başlığını taşırken Doç. Dr. Nuri Şimşekler’in yazısı ise Mevlevilik Kuruluşu, Mevlevihaneler, Adab ve Erkanı konusunu içeriyor.

Teferrüc Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ercan İriş’in kaleme aldığı önsöz ise şu şekilde:

- Mevlana, Anadolu coğrafyasının hamurunu yoğuran, ona ruh katan köşe taşlarından biri olarak Anadolu sınırlarını aşmış ve birçok coğrafyayı derinden etkilemeyi başarmış bir cevherimizdir.

- Onun ilahi aşk merkezli derin kavrayışı, akademik çevrelerde yüzlerce çalışmanın yolunu açmış ve akademi dışında kalan edebi çevrelerde de birçok romanın, hikâyenin, şiirin yazılmasına yol açmıştır.

- Onun, varlığı bir bütün olarak kuşatan perspektifi bugün bile farklı dil, din, irk ve coğrafyadan milyonlarca insanı bir araya getirmektedir. Bunun asıl sebebi Rabbine duyduğu derin sevgi ve varlığa karşı duyduğu derin hoşgörüsüdür.

- Sabret. Sabrın nice hazineleri bekler seni. Açlığa sabredersin oruç olur, acıya sabredersin metanet olur, isteğe sabredersin dua olur, insana sabredersin hoşgörü olur ve sevgiye sabredersin aşk olur. İşte, o aşk yüzyıllar boyunca insanların Hazreti sevmesini, okumasını ve ona derin bir muhabbet beslemesinin temel nedenlerindendir.

- Dünyanın her yerinde tanınan ve eserleri dilden dile tercüme edilmiş Mevlâna'nın büyüklüğü İslam dünyasındaki tanınmasının çok çok üstündedir.

- Dile getirdiği kavramlar onu kültürleri aşan evrensel bir yere taşımıştır. Onun için bu sayımızda karınca kararınca da olsa Mevlâna'nın o yüce hoşgörüsü altında onun adına bir şeyler yapma gereği duyduk.

Bu sayımızda birbirinden kıymetli yazar ve şairler, Mevlâna'yı anlattılar.

- Bir Konyalı, o bağda yetişmiş bir salkım olarak bu sayıda bizimle olan birbirinden kıymetli hocalarıma şükranlarımı arz ediyorum.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.