EDEBİYAT CAMİASINI CANLANDIRALIM

EDEBİYAT CAMİASINI CANLANDIRALIM

Kamu yararına çalışan ve 41 yıldır ülkemizde ve yurt dışında kültür, sanat ve edebiyat faaliyetleri gerçekleştiren Türkiye Yazarlar Birliği’nin...

A+A-

Kamu yararına çalışan ve 41 yıldır ülkemizde ve yurt dışında kültür, sanat ve edebiyat faaliyetleri gerçekleştiren Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 11. şubeler toplantısı Trabzon’da yapıldı.

28-29 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleşen programın açılışında bir konuşma yapan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği’nin şube başkanlarımızın geldikleri yer itibariyle baktığımız zaman, bir Türkiye haritası görüyorum. TYB, ülkemizin belli başlı şehirlerinden olan bir kurum, bunun başka benzeri olduğunu düşünmüyorum. Genel bir kültür kuruluşu yaygın şubeleri olan kurum olan kuruluş yok. Ülkemizin her yerinde şubemiz olsun diye yapmıyoruz. Daha çok ihtiyacı olan şehirlerde açıyoruz. Diğer yandan şube hasiyetini taşımadığını düşündüğümüz yerleri de feshediyoruz.” dedi.

Şubelerin bulundukları yerde temsil gücü olmalıdır

Şube  yöneticileri ile bir araya gelmenin, dertleri ve sıkıntıları paylaşmanın verimliliği artırdığını ifade eden Doğan,  “Genel merkezimiz 40 yaşını geçti, bazı şubelerimizde 25 i buldu. Şubeler TYB’nin hem temsil gücü olmalı hem de bulundukları yerin edebiyat, fikir, kültür ve sanat camiasını temsil edecek güçte olmaları gerekiyor.  Bir şube açılmış ama o şehrin edebiyatına, sanatına dokunamıyorlar hatta ilme dokunamıyorlar. Bu gerçek anlamda şube oldukları anlamına gelmiyor. Şubelerin bulundukları yerde temsil gücü olmalıdır. Bu iki anlamda olabilir; birincisi tabelayı asarsınız birde orada mahalli olarak da temsil gücü kazanmakla olması gerekiyor. Bazı şubelerimiz daha yolun başında bazı şubeleriminiz ise bu güce gerçekten sahip olduklarını görüyoruz. Tabi siyasetle olmuyor, siyasetsizde olmuyor. Siyasetin dışında kalamayız içinde de olmayalım. Bazı şubelerde edebiyat geri planda kalıyor. Üniversitelerdeki arkadaşlarımıza zemin hazırlıyor konuşmaklar yapıyor ama bizim amacımızın dışına çıkılmasın. Bazen çok aktüel bir konu olabilir de daha çok ilim fikir sanat alanı ile yapılabilir. Başka kuruluşlar her konuda herkesi konuşturuyorlar. Biz daha seçiciyiz bu alanın şahsiyetleri ile çalışmalıyız. Edebiyatla ve onun dalındaki araştırmacı yazılar eleştirmeci incelemeci yazıları olan şahsiyetler bizim üzerinde duracağımız tanıtacağımız tanışacağımız kişiler olmalıdır. İkincisi eserler; her yıl on binlerce kitap basılıyor edebi niteliği olan onlarca kitabı imkânlarımızla bunları tanıtmalıyız eğer şehrimizde ünlü bir yazar hikâye roman bir kitabı çıkardıysa o bizim toplantı konumuz olmalı onunla ilgili konuşmalıyız.”

Üye kayıtlarına önem verilmeli

Şubelerin kapalı bir toplum olmamasını, yeni üyelerin kaydedilmesi tavsiyelerinde de bulunan D. Mehmet Doğan, “TYB sitesinde yeni üyeleri tanıtıyoruz son bir yıl içerinde kayıtları istedik bazı şubelerden hiç üye yok.  Biz zorla üye yapmıyoruz ama bizi arayıp ben üye olmak istiyorum şu şehirdeyim diyenler var. Diyoruz ki; bizim orda şubemiz var onlarla muhatap olun. Akademiden kayıtlar yapabilirsiniz kalitesi seçilmiş kişiler olduğunu düşünüyoruz. Mekân meselesini çözmeli arkadaşlar bu sorunu çözenler daha iyi faaliyetler yapıyorlar bir süre sonra o şehrin kültür merkezine dönüyor.  11. Şubeler toplantısı; bu demek ki 11.yıllık bir tecrübe var, buna bakarak bir değerlendirme yapalım. Edebiyat camiasını canlandıralım. Eski tesiri uyandıramadığını düşünüyorum. Önceki tarihlere bakarsak bu camiayla herkes ilişkilerini sıkı tutmaya çalışıyordu, siyasette buna dâhildi. Şuanda  siyasetin içinde bulunan birçok isim; edebiyat camiasından, Yazarlar Birliği’nden geçmişlerdir. Bu eskisi gibi seyretmiyor, gazetelerimiz kültür sanat sayfasını kaldırdı daha düşük periyotlarla haftada bir, ayda bir yapıyorlar. Televizyonlarda kitap saatleri vardı. Bu konuyla ilgili bir rapor hazırlanmalı. Yerli kültürün, milli kültürün alt yapısını oluşturmak lazım. Yayıncılıkta en önemli etkenlerden biride budur. Şubelerde, genç arkadaşlara yer verilmesini, edebiyata ilgi duyanların gençleri kazanmamız gerekir.” 

TYB Genel Başkanı Pof. Dr. Musa Kazım Arıcan’da yaptığı konuşmada, “11.Şubeler toplantısına ev sahipliği yapan Trabzon Şube Başkanımız Kamuran Tuna’a teşekkür ediyorum. İşte TYB’nin kurucu genel Başkanı D. Mehmet Doğan aramızda, bu güzide kurumu kuran, bugünlere gelmesine vesile olan tüm büyüklerimize şükranlarımı sunuyorum. 2018 kuruluşumuzun 4o. Yılıydı. Ülkemizde ve yurt dışında çok önemli kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirdik. Şimdi de o hızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Dedi.

Konuşmasında şubelerde yapılacak faaliyetlerin önemine vurgu yapan Başkan Arıcan, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve özellikle üniversitelerle iş birliği yapmanın önemini anlattı.

Sosyal medyayı etkin kullanmak gerekli

Büyük gayretlerle yapılan çalışmaların  bu işlerin meraklılarına, gençlere ve tüm vatandaşlarımıza duyurulması için mutlaka internet sitelerinde, sosyal medyada, yazılı basında bunları değerlendirin uyarında bulunan Arıcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Günümüz iletişim çağı. Bilgisayarın, telefonun bir tuşuna basarak dünyanın herhangi bir ülkesinde neler olup bittiğini öğreniyorsunuz. Web sayfası olmayan şubelerimiz sitelerini kursun. Hatta kurmakla kalmayıp başka dillerde de yayınlanmasını sağlayın.”

Şube başkanlarına ve yönetim kurulu üyelerine, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün kültür edebiyat desteklerinin olduğu hatırlatmasını da yapan Başkan Arıcan, bürokrasi takılmamak için projelerin genel merkeze bildirilmesi gerektiğini de ifa de etti.

Gençleri kazanalım

Gençleri yapılan faaliyetlere dahil etmek için mutlaka her şubede gençlik birimi kurulması gerektiğini belirten Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Lise ve üniversite gençliğini önemseyin, şubelere gelmelerini sağlayın. Farklı ülkelerden gelen yabancı öğrenciler okulu bitirip ülkelerine döndüklerinde mutlaka, edebiyatımızı, kültürümü, sanatımızı da öğrenerek dönmeliler. Bunun içinde onlara ulaşarak iletişim kurmamız gerekir.”

Şubeler buluşmasının  bir anlamda istişare de değerlendirme toplantısı dolduğunu belirten Başkan Arıcan,  “Sivil toplum faaliyetleri önemli bir zaman gerektiriyor. Özellikle Türkiye

Gönüllülük fedakarlık ister

Yazarlar Birliği kurumunun temsilcisi olmak öyle kolay değil. Kültür, sanat, fikir alanında yapılacak faaliyetlerde karşılık beklenmemeli ve fedakârlıklar yapılmalı. Bu yüzden hiçbiri arkadaşımıza zorla değil gönüllüğü esas almalarını öneriyoruz. Bu görevleri alan şube başkanlarımıza ve yönetimdeki arkadaşlara şükranlarımız sunuyorum. Bu fedakârlık ülkemiz adına yapılan fedakârlıklar”

Başkan Arıcan sözlerini şöyle tamamladı:  “2019 Yazarlar Birliği ödül değerlendirme sürecine gireceğiz. Sizlerden makul değerlendirme önerileri istiyoruz. Biz haftalarca bunun üzerinde çalışıyoruz. Eserin edebi bir değerinin olması gerekiyor.  Sizlerde yönetim kurullarınızda konuyu gündeme getirip aranızda değerlendirin eserleri bizlere sununuz.” 

Şubemiz altın çağını yaşıyor

Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna’da yaptığı konuşmada, “11. Şubeler buluşmamız nedeniyle sizlerle birlikte olmaktan ve bu anı yaşamaktan ötürü duyduğum mutluluk tarifsizdir. Hoş geldiniz. “2003 yılında kurularak, bugüne kadar kültür-sanat alanlarında, ilimiz adına sunduğu hizmetlerle, adından sıkça söz ettirmeyi başaran TYB Trabzon şubemiz, 14 Aralık 2017 tarihli kongresi ile şahsıma tevdi edilen başkanlık görevi neticesinde oluşturulan yönetimle, adeta altın çağını yaşamaktadır. Zira irili, ufaklı pek çok sanat derneğinin bulunduğu ve her oluşumun birbiriyle yarıştığı ilimizde, ulusal ve yerel düzeyde olmak üzere, her biri gıpta ile bakılan pek çok faaliyete imzamızı atmış olmanın haklı gururunu yaşamaktayız.” dedi.

Kısıtlı imkanlar karşısında, kararlı bir duruş sergileyerek bir yıl içinde otuzdan fazla faaliyeti gerçekleştirdiklerini ifade eden Tuna, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli etkinlikleri gerçekleştireceklerini belirtti.

EDEBİYAT CAMİASINI CANLANDIRALIM

EDEBİYAT CAMİASINI CANLANDIRALIM

EDEBİYAT CAMİASINI CANLANDIRALIM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.