Konya’nın şiir şölenleri
Edebiyatla, şiirle, kültürle, sanatla anılmayı hak eden şehirlerimizdendir Konya. Kültürün, sanatın şehre yakıştığı da aşikâr. Gerçekleştirdiği etkinliklerle şehir sınırlarını aşan bir etkiye sahip olan Konya, ülkemizin kültür-sanat otağı olmayı da hak ediyor. Yıllar önce yazdığım; “Yoksa Ben Konyalı mıyım?” yazımın da kaynağında yine şiir var, dergiler var, daha da önemlisi bütün bu etkinlikleri gerçekleştiren dostlar var.
İlk şiirim Çerağ Dergisi’nde çıkmıştı. Edebiyat dünyasından dostum diyeceğim ilk isim Konya’dan M. Ali Köseoğlu idi. İlk kez bir radyoya -Ribat Fm’de- M. Ali Köseoğlu’nun konuğu olarak katılmıştım. Sene 1996. Daha sonra ilk köşe yazarlığım, ilk kitabım gibi birçok eşsiz güzelliğe yine Konya’da ve M. Ali Köseoğlu’nun omuz ve gönül vermesiyle ulaştım. Bir ömür var olsun dostluğumuz.
TYB Konya Şubesi de gerçekleştirdiği etkinliklerle adından söz ettirmeyi hak ediyor. Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor. Başkanlar değişiyor ama Konya faaliyetlerde hız kesmiyor. Etkisi Konya sınırlarını aşan işlere imza atıyor Konya TYB.
Şimdi de Konya’da yapılmış olan şiir şölenleri bir araya getirilerek antoloji tadında bir eser kazandırıldı edebiyat dünyasına. Bu çalışmanın editörü Konya dendiğinde aklıma ilk gelen isimlerden olan Ahmet Aka. Dergiler aracılığı ile kurduğumuz dostluğumuz Aka ile de yirmi beş yıla dayandı.
Karatay Belediyesinin kültüre, sanata ne kadar destek olduğunu çok iyi biliyorum. Birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Karatay Belediyesini başta Belediye Başkanı Hasan Kılca olmak, herkesi can-ı gönülden kutluyorum. Bu tür faaliyetler bir belediyenin dışa açılan en güzel kapısıdır. Yeter ki bunun farkına varan yöneticilerimiz olsun.
Mevlana Şiir Şölenleri
Kitabın girişinde Belediye Başkanı Hasan Kılca, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, TYB Kurucu Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkan Yardımcısı Osman Özbahçe ve Hakan Şarkdemir’in şiir ve şiir programları üzerine kaleme aldıkları yazılar yer alıyor. Yazılardan paylaşımlar yapacağım.
Hasan Kılca
“Anadolu’nun evlatları ve yüzlerce yıllık zengin bir medeniyetin mirasçıları olarak bizler şairlerimizin, yazarlarımızın, sanatçılarımızın değerini çok iyi bilmek zorundayız. Kadim coğrafyamızı bir ilim ve irfan yuvasına çeviren erenlerimizi, velilerimizi ve mürşitlerimizi unutmamalıyız.”
Ahmet Köseoğlu
“Her şiir şölenine katılan şairlerimizin şölende okuduğu şiirlerinden güldeste oluşturup Mevlana Şiir Şöleni kitapçığı haline getirmekte idik ve onuncu şiir şöleninde geçmiş tüm yılların şiirlerini derleyerek ‘Şiir Şölenleri Antolojisi’ olarak şiir severlere ve şairlere sunuyoruz. Bu çalışmada emeği geçen şair Ahmet Aka kardeşimize teşekkür ediyorum.”
D. Mehmet Doğan
“Âsım tercümesi Kamus’ta, şair için ‘şiir söyleyen adama denir’ ifadesi vardır. Yahya Kemal’in zamanı, 20. yüzyıl, şiirin söylendiği değil, yazıldığı dönemdir halbuki. Buna rağmen okunan, seslendirilen ve dinlenen sözün şiir olduğu vurgulanmak istenir. Şiirin ahengi, musikisi dikkatten kaçırılmamış olur böylece.”
Osman Özbahçe
“Şiir gerçekle bağını kopardığında, konuşma diliyle bağını kopardığında, çağdaşlıkla bağını kopardığında krize giriyor. Bize bugün, bu gerçekler ışığında günü kavrayan bir şiir lazım. Bu şiir yazıldıkça şiir yenidir.”
Hakan Şarkdemir
“Bugün yaşayan ve hâlâ şiir yayımlayan bir şair olarak İsmet Özel, Türk şiiri için bir milat sayılır. Öyle ki şiirin Türk tarihi, Türklüğün zemininde onunla hem gür ve kavgacı bir gövdeye kavuşmuş, hem de bir söz sanatı olarak şiirin en uç sınırları çizilmiştir.”
Bu isimlerin dışında şölenlerin yapıldığı yıllarda programa destek veren Belediye Başkanı ve TYB Şube Başkanlarının da yazıları yer alıyor kitapta.
Kitaptaki şölenler 1996 yılı ile başlıyor. Bu uzun yolculuk 2020 yılına kadar sürüyor. Şölenlerin yapıldığı yıllarda katılımcı şairlerin şiirleri yer alıyor kitapta. Sonda biyografi ve fotoğraf albümü de sunulmuş okuyuculara. 11 şiir şöleni var kitapta. Bunlardan 2009 yılında yapılanı “Şairlerin Filistin”i programıydı. Ben de ilk kez bu program ile katılmış Konya Şiir Şöleni’ne.
Anılar eşliğinde okuyoruz şiirleri. Yer yer hüzünleniyoruz bazı isimleri gördükçe. A. Vahap Akbaş, Mehmet Akif İnan, Zemçi Çetinkaya, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazıt, Feyzi Halıcı aramızdan ayrılan isimler. Hayır dualar göndererek okuyoruz şiirlerini.
Özenle hazırlanmış bu kitap, yılların birikimini bir araya getirmiş oldu. Konya, birçok çalışması ile zaten örnek bir şehirdi. Kültür-sanat çalışmaları ile de birçok şehre örnek olmasını diliyorum.
Mevlana ikliminde gerçekleştirilen bu programlar artık geleneksel hale geldi. 2020 yılı şiir şöleni salgın dönemine rast gelmesine rağmen profesyonel bir çalışma neticesinde sosyal medya üzerinden şiir severlerle buluştu. Konya TYB, şiir şölenini yapmış olmak için yapmadığını titiz bir çalışma neticesinde göstermiş oldu.
Bu çalışmalarda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Konya’nın; şiiri, muhabbeti, dostluğu daim olsun.
Kaynak: https://www.dunyabizim.com/konyanin-siir-solenleri-makale,2107.html
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.