İyi ki Varsın Yazarlar Birliği!
Düşünce, duygu ve hayallerin yazı, söz ve dil vasıtasıyla en güzel şekilde ifade edilmesi sanatı diye olarak tarifi yapılan edebiyat, bir milletin hayatında...
Düşünce, duygu ve hayallerin yazı, söz ve dil vasıtasıyla en güzel şekilde ifade edilmesi sanatı diye olarak tarifi yapılan edebiyat, bir milletin hayatında önemli bir yer tutar. Tarihe altın harflerle geçen nice ünlü edebiyatçılar yetiştirmiş bir milletiz ki, saymakla bitmez. Daha açık bir ifade ile Selçuklu ve Osmanlılardan günümüze kadar milletimizin her ferdinin mayasında biraz edebiyatçılık mevcut olduğunu söylemek yanlış olmaz.
50'li yıllarda şehrimizde Feyzi Halıcı, Mehmet Önder, Celâlettin Kişmir, Fakir Usman, Sofu Tuğrul, Namık Ayas, bankacı Sadık Bey, Güneş Eczanesi'nin sahibi Ahmet Tozoğlu, İstanbul Eczanesi'nin sahibi Alişan Özatilla gibi tanınmış şahsiyetlerden oluşan Yeni Konya gazetesi yazı kadrosunda yer alan bir edebiyatçılar grubu vardı. Bu gruba lise sıralarında iken Ali Rıdvan Bülbül de katılmıştı. 1954'te gazeteciliğe adım attığım Yeni Meram gazetesi'nde yazan, 1950'den önce İstanbul'a taşınan Askerî Lise'de ve daha sonra Astsubay Orta Okulu'nda edebiyat hocası olan Mahmut Nedim Güntel, Karma Orta Okul edebiyat hocası Oğuz Tansel, yazı işleri müdürü Tacettin Öney, Zafer Gazetesi Konya muhabiri ilkokul öğretmeni Edip Yılmaz ve Tercüman gazetesi Konya muhabiri Sıtkı Uluata da her gün günlük işlerini bitirdikten sonra gazetede bir araya gelerek zevkine doyum olmayan edebî sohbetler yaparlardı.
1961'de askerden dönüp, Yeni Konya'da yazmaya başlayınca bu defa Şahin Oteli'nin bitişiğinde 2. Noter Kâzım Bey'in yanında bulunan çay ocağının önünde Halûk Tekmen, Adil Gücüyener, Hayri Ergene, Metin Berberoğlu, Erol İlday, Selahattin Alpay, Ünal Gücüyener ve Mustafa Bahçıvan gibi gazeteci ağırlıklı açık hava sohbetlerini yapılır buldum. Ancak, bu sohbetler edebî olmaktan çok, meslekle ilgiliydi. Şöyle böyle 40 yılı aşkın süredir Konya'nın kültür yaşamında büyük değişiklikler olup, artık eskisi gibi edebî yönü olan sohbetlere hasret kalmışken, hayata geçirilen Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, edebiyat çevrelerinin seçkin simalarının bir araya gelmesine öncülük ederek, hasreti çekilen büyük bir boşluğu doldurdu.
Tek kelime ile övülmeye değer faaliyetleriyle Konya kültür ve sanat hayatına canlılık kazandıran Yazarlar Birliği'nin, programlarının her yıl daha da yoğunlaşıp, doyurucu hâle gelmesinde Başkan Ahmet Köseoğlu'nun payını takdirle karşılıyorum. Yıkılan Adliye Sanayi yanında bulunan binasının bahçesinde düzenlenen programların içeriği öyle sıradan değil, mükemmellikte tam not alıyor. 2004 yılında 18 olan program sayısı bu yıl 41'e yükselmiş bulunuyor. Bu işe gönül veren kültür, sanat ve tarih gönüllüsü 21 kişiden oluşan yönetim ve denetim kurulu ile gerçekleştirilen sohbet, anma töreni, konferans, panel, şiir şöleni, kitap, karikatür ve geçmişi günümüze taşıyan fotoğrafların sergisi şeklindeki renkli faaliyetlerin yanısıra 4 yıldır düzenlenen kültürel geziler, değişik yöreleri tanınma açısından yararlı oluyor.
Kuruluşunun 14. yılında artık rüştünü ispat eden Yazarlar Birliği Konya Şubesi, son 5 yılda 203'ü bulan programlarıyla çoktan birçok ilimizin önüne geçmiş bulunuyor. Tarihe karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çaba göstererek, kayıt düştüklerini belirten Başkan Köseoğlu, anlamlı buldukları bu çalışmaları görev kabul ettiklerini belirterek, 2008 faaliyetleriyle ilgili bilgi verirken şunları ekledi:
"2008'de kültür ve medeniyet alanında önemli yerler edinmiş yazar ve kültür adamlarımızı davet ettik. Kültür hayatımıza hizmet etmiş olan şair ve yazarlarımızdan Erdem Beyazıt ve Ahmet Haşim'i ölüm yıldönümlerinde andık. Türk kültürünün önemli şahsiyeti Nasreddin Hocayı anlamak için paneller, Yahya Kemal okumaları düzenledik. İsmet Özel ile özel sohbete geniş bir dinleyici kitlesi katıldı. Ramazanda huzur sohbetlerimiz devam etti. Kutlu Doğum Haftası'nda İskender Pala bizimle oldu. Kaşgarlı Mahmut'un Türk kültür hayatındaki yeri ve gönüllerde yeri giderek büyüyen Sabahattin Zaim başta olmak üzere birçok anma programı yaptık. 2009'da 15. yılımızda Konya ve Türk kültürüne hizmet edecek önemli etkinliklere imza atmak istiyoruz. Bize her konuda desteklerini esirgemeyen gönül dostlarına teşekkür ederiz."
Her yıl şiir, panel, konferans, sohbet ve diğer programları kitap hâline getiren Yazarlar Birliği Konya Şubesi, Nasreddin Hoca'nın 800. yılı etkinlikleri münasebetiyle Adem Mermerkaya yönetiminde bir de karikatür kursu açtı. Zeki Oğuz ve KONFAD fotoğraf sergileri, Prof. Dr. Haşim Karpuz'un Dia gösterisi, Hasan Çopur'un Konya Kitapları Koleksiyonu ve eskimeyen Konya Fotoğrafları sergisi, şair ve yazarlarla birlikte Loras Dağı'nın eteklerine şair ve yazarlarla birlikte ağaç dikerek Dünya Su Günü'ne yapılan katkı, Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin faaliyetlerini bir kat daha zenginleştirdi.
Faaliyetleriyle geçmişin unutulan kültür, sanat ve edebiyat hayatımıza yeniden canlılık kazandıran Ahmet Köseoğlu ve değerli mesai arkadaşlarını gönülden tebrik ediyorum. Sağolsun, varolsunlar.
Merhaba
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.